Doe-het-bookish-zelf voor december

Voor de creatievelingen onder ons tip ik hier enkele bookish handwerkboeken. Om cadeau te doen of om één van de creaties te maken en die cadeau te doen in december.

Haken

Haken Bookies
Foto: © Véronique

Enkele jaren terug heb ik leren haken. Het boek Bookies van Jonas Matthies waarmee je je eigen dierenboekenleggers kunt haken, mocht dan ook niet ontbreken in mijn collectie haakboeken. Het leek me een goed plan om vervolgens te bloggen over mijn haakprojecten uit dit boek. Het boek heb ik nu bijna een jaar in huis, maar ik heb dit jaar nog geen haaknaald aangeraakt. Wellicht een voornemen voor 2021, want er is zelfs een tweede deel met nieuwe dierenboekenleggers verschenen.
(Ps De boekenlegger op de foto heeft iemand anders voor mij gemaakt, maar het patroon komt wel uit dit boek).

Bookies haken – Jonas Matthies (Forte Creatief, 2018) ISBN 9789462502109
Bookies in love – Jonas Matthies (Forte Creatief, 2019) ISBN 9789462502208

Haken Literary Yarns
Foto: © Véronique

Voor wie graag een klassieker wil haken, kan zijn/haar hart ophalen met het boek Literary Yarns. Het bevat 18 patronen van Sherlock Holmes en het monster van Frankenstein tot Anne van het Groene Huis en Elizabeth Bennet. Eerlijk is eerlijk, vorig jaar ben ik aan het patroon van Anne begonnen, maar het is nog niet af doordat ik wat moeite heb met het vertalen van het patroon van het Engels naar het Nederlands. Maar ik ben op de goede weg, zodra deze creatie definitief af is, zal ik het jullie laten weten. Wellicht ook pas in 2021 😉

Literary Yarns : Crochet Patterns Inspired By Classic Books – Cindy Wang (Quirk Books, 2017) ISBN 781594749605

Crochet Alice in Wonderland

Ook aan Alice in Wonderland fans is gedacht. Met dit volgende haakboek kun je alle bekende figuurtjes uit de verhalen haken; Alice, het konijn, de hartenkoningin en zelfs het croquet-spel met flamingo, egel en gebogen kaart. Ik durf niet te zeggen hoe groot deze figuurtjes zijn, maar mogelijk kun je er nog een lusje aan maken zodat je ze als kerstornamenten kunt gebruiken of geven.

Crochet Stories: Alice in Wonderland – Pat Olski (Dover Publications Inc, 2016) ISBN 9780486807348

Crochet Once upon a Time

Of haak één van je favoriete sprookjesfiguren uit ‘Once Upon a Time’ waarbij je uit 30 patronen kunt kiezen. En mocht je het figuurtje aan een kind cadeau doen, dan is het wellicht een leuk idee om het sprookjesboek erbij te geven.

Once upon a Time… in Crochet : 30 Amigurumi Characters from Your Favourite Fairytales – Lynne Rowe (Search Press Ltd, 2015) ISBN 9781782212621

Crochet Harry Potter

Natuurlijk mag Harry Potter niet ontbreken in deze haakrubriek. Er bestaat zelfs een complete set met garen en een heuse haaknaald in de vorm van een toverstaf. Hoe tof is dat? Zou het haken van Harry, Hermelien, Ron en al hun vrienden en vijanden dan magisch snel lukken?

Harry Potter Crochet – Lucy Collin (Thunder Bay Press, 2019) ISBN 9781684128877

Breien

Magisch breien

Zelf zou ik de magische breinaalden van Molly Weasley moeten lenen, maar andere beginnende en gevorderdere breiers kunnen hun hart ophalen met dit meer dan 25 patronen tellende boek. Qua projecten kun je denken aan sjaals in huiskleuren of kersttruien, maar ook uilen en pixies, allemaal verwijzingen naar de magische wereld van Harry Potter. Verder bevat het boek nog leuke weetjes, originele kostuumschetsen en ander materiaal van achter de schermen.

Harry Potter – Magische breien (Luitingh-Sijthoff, 2020) ISBN 9789024590155

Borduren

BookmanityShop pattern
© Bookmanityshop

Voor wie meer van borduren houdt zijn er in de Etsy shop van BookmanityShop verschillende bookish borduurpatronen als pdf te bestellen. Van bovenstaande feestelijke boekenstapel met een strik er omheen of boekenstapel in wereldbol en van boekenkasten, -planken en -clubs tot aan een portret van Virginia Woolf.

Jane Austen Embroidery

Jane Austen liefhebbers die kunnen borduren, kunnen hun hart ophalen met dit boek dat 15 borduurprojecten bevat. Jennie Batchelor en Alison Larkin hebben de 18e eeuwse patronen naar deze tijd aangepast.

Jane Austen Embroidery van Jennie Batchelor en Alison Larkin (Pavilion Books, 2020) ISBN 9781911624400

Haak- en breimoorden

Voor de hakende lezer heb ik een Engelstalige boekenserie gevonden waarin haken centraal staat: A Crochet Mystery van Betty Hechtman. Ondertussen zijn er al 11 van dit soort detectiveverhalen verschenen met titels als ‘Hooked on murder’, ‘Dead men don’t crochet’, ‘Knot Guilty’ en ‘Hooking for trouble’. Leuk aan deze pockets is dat ze ook allemaal een haakpatroon en een recept uit het verhaal bevatten.

Haken - Hooked on murder
Foto: © Véronique

Detectiveverhalen met breien in de hoofdrol, ook geschreven door Betty Hechtman, zijn verschenen als de Yarn Retreat Mysterie boekenserie. Op dit moment telt de serie 5 boeken met wollige titels als ‘Gone with the Wool’ en ‘Wound up in Murder’. En ook in deze serie bevat elk boek achterin een breipatroon en recept.

Breidetective Gone with the wool
Bron: Penguin Random House