Musical ‘Was getekend, Annie M.G. Schmidt’

Afgelopen week heb ik de Nederlandse musical ‘Was getekend, Annie M.G. Schmidt’ gezien in het Amsterdamse DeLaMar theater. Een muscial met boekentintje moet natuurlijk bezocht worden. Lees wat Bookish Lifestyle ervan vond.

‘Was getekend, Annie M.G. Schmidt’ is gebaseerd is op het boek Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt van Annejet van der Zijl. De voorstelling is een biografische weergave van haar leven, haar boeken en de muziekteksten die ze heeft geschreven en dat allemaal in een musicaljasje gegoten.

Anna - Annejet van der Zijl

Foto: © Véronique

Het verhaal

In een denkbeeldig gesprek tussen zoon Flip (een rol van William Spaaij) en zijn overleden moeder Annie M.G. Schmidt (gespeeld door Simone Kleinsma) maken we kennis met het leven van de beroemde schrijfster. Hij wil de vrouw achter de schrijfster beter leren kennen.

Foto: © Johan

Chronologisch leven we mee met haar hoogte- en dieptepunten. We zien Annie als eenzame domineesdochter opgroeien in Zeeland. Toen bleek ze al over een grote mate van fantasie te bezitten. Ook leven we mee met haar ontluikende liefdes net voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Dan komen we op het punt dat ze via een contactadvertentie haar grote liefde Dick van Duijn (gespeeld door Wim van den Driessche) leert kennen. Ze kunnen niet zonder elkaar maar Dick is al getrouwd en zal niet scheiden van zijn vrouw. Zoon Flip wordt uit deze relatie geboren. Verder komt haar moeder (een rol van Marjolijn Touw) op belangrijke momenten steeds terug gedurende de voorstelling en daaruit blijkt dat ze een erg goede band met elkaar hadden. Terwijl ze privé haar ups en downs heeft, gaat haar carrière als schrijfster voorspoedig. Je ziet haar worsteling tussen werk en privé. Aan het einde heb je echt het idee dat zoon Flip de keuzes van zijn moeder beter begrijpt.

Crew Was getekend

Foto: © Johan

Conclusie

Je krijgt een inkijkje in het leven van Annie M.G. Schmidt, een van Neerlands bekendste schrijfsters. Het heeft me nieuwsgierig gemaakt naar het boek van Annejet van der Zijl. Die ga ik dan ook zeker lezen, maar dat terzijde.

De energie en de lol spatte van alle acteurs af en dat levert goed acteerwerk op. De hoofdrolspelers zette stuk voor stuk goede personages neer. Regelmatig hoorde ik mensen om me heen zachtjes meezingen met bekende melodietjes zoals Op een mooie Pinksterdag, Margootje en Vluchten kan niet meer. En op z’n tijd was daar een goede portie humor! Een voorbeeld daarvan: Flip tegen Jip en Janneke „Pas maar op, want ik verkoop jullie zó aan de Hema”.

Halfoto's DeLaMar theater

Foto: © Véronique

Het decor bestond uit simpele open vakkenkasten. Hier werd veelvuldig en goed gebruik van gemaakt. De “boekenkasten” werden per scene steeds verplaatst of anders uitgelicht en soms zelfs gevuld met toepasselijke rekwisieten. Erg goed bedacht.

Al met al een heerlijke avond met een boekachtig tintje! Het enige jammere vind ik dat ik achteraf op een website ontdekte dat Annie 15 jaar bibliothecaresse is geweest, daar hebben ze in de voorstelling nauwelijks aandacht aan geschonken. Maar misschien was dat een rustig punt in haar leven en valt er weinig over te zeggen of te zingen.

De musical

Na maanden door het land getourd te hebben, heeft de musical zich nu gevestigd in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De musical is nog te zien t/m december 2018!

Mocht je ‘m nog niet gezien hebben dan wil ik alle boekenwurmen onder ons deze musical van harte aanbevelen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie