Het nieuwe jaar staat voor de deur. En naast de stapel “nog te lezen boeken in 2017” ligt vast ook een briefje met goede voornemens. Als boekenliefhebber mag op dat lijstje een bezoek aan Londen niet ontbreken. De stad die door de eeuwen heen heel veel geschiedenis heeft gekend. Ook op literair gebied. En over die literaire hoogtepunten in deze wereldstad gaat deze blogpost.
British Library (St. Pancras)
Wat de Koninklijke Bibliotheek voor Nederland is, is The British Library voor het Verenigd Koninkrijk. En absoluut een bezoek waard. Het belangrijkste is de Treasure Room (te bereiken via de linkertrap bij de ingang). Beroemde documenten als de Magna Carta (1215) en de Gutenbergbijbel (1454) liggen hier. Andere belangrijke historische documenten die getoond worden zijn: brieven van Leonardo da Vinci, Shakespeare, Anne Boleyn en Lord Nelson. Songteksten van The Beatles en teksten van Jane Austen, Ian Flemming en vele andere schrijvers. Verder een grote collectie heilige schriften en vele verschillende wetenschappelijke en muzikale documenten. Allemaal gratis te zien in de schatkamer.
Ook is er nog een grote collectie postzegels en briefgeld gratis te bewonderen (in verticale lades in de muur rechts van de ingang van de Treasure Room). En vanaf deze verdieping kun je ook de glazen boekentoren van 6 verdiepingen hoog in het midden van het gebouw zien, dit is The King’s Library (boeken die vroeger in het British Museum bewaard werden). Kan natuurlijk ook onder het genot van een kopje thee in het café aanschouwd worden. Daarnaast zijn er tegen betaling steeds wisselende tentoonstellingen. En vergeet niet voor het verlaten van het pand een bezoekje aan de shop te brengen. Mocht je dit vergeten dan kun je achteraf altijd nog online terecht (ze verzenden ook naar Nederland), maar het is zoveel leuker om te snuffelen tussen al die leuke Engelse Bookish gifts.
Harry Potter (King’s Cross Station)
In de buurt van The British Library ligt King’s Cross Station. Ben je met een Harry Potter fan op stap, dan word je hier waarschijnlijk vanzelf al naartoe gesleept. Hier bevindt zich namelijk het wereldberoemde perron 9 ¾. Althans de toeristische versie hiervan. Je moet er een Efteling-wachtrij voor over hebben, maar dan kun je jezelf al fake-rennend met je bagagekarretje door de magische muur laten vereeuwigen. Vervolgens kun je je hart ophalen en je portemonnee legen in de naastgelegen Harry Potter Store.
Net buiten Londen zijn de Warner Brother Studios met een Harry Potter Tour (kaartjes moet je vooraf via internet bestellen). Je loopt over bekende sets, leert meer over gebruikte special effects in de verschillende films en er zijn vele kostuums en rekwisieten te zien. Hoe deze belevenis is, houd je nog tegoed van mij want ik heb helaas nog geen kans gezien om deze zelf te bezoeken.
British Museum
In Londen wordt entree geheven voor een kerkbezoek, maar alle publieke musea zijn gratis toegankelijk. Zo ook het British Museum, die je zeker wilt bezoeken voor de steen van Rosetta en The King’s Library (mooie zaal met voorwerpen die met de Verlichting te maken hebben, de boeken zelf zijn overgebracht naar de glazen toren in The British Library). Maar de reden waarom ik iedere keer als ik in Londen ben naar het British Museum wil is vanwege de Reading Room. Je kunt ‘m niet missen, zodra je binnen komt in de megagrote hal zie je in het midden een ronde stenen koepel. Loop hier naar binnen en je zult (net als ik) overweldigd worden door de enorme hoogte van deze leeszaal/bibliotheek.
Charles Dickens Museum
Het is december en het wordt al vroeg donker. Maar in deze tijd van het jaar stikt het van de gezellige lichtjes. De mensen zijn veelal vrolijk gestemd en kijken reikhalzend uit naar de feestdagen die snel naderen. Zo ook het Charles Dickens Museum (entree £ 9,-), voor zover mij bekend het enige museum in Londen dat 1e Kerstdag geopend is. Maar hoe kan dat ook anders met het beroemdste kerstverhaal “A Christmas Carol” (Bah.. Humbug). Het museum is heel het jaar door interessant, maar om de statige kamers, waar Charles Dickens zelf gewoond heeft, in kerstsferen te zien is wegdromen naar andere tijden. Het hele jaar door worden er leuke evenementen georganiseerd.
Sherlock Holmes Museum
Zodra je de metro uitstapt (alleen met Bakerloo-lijn – halte Baker Street) waan je je al in Sherlock Holmes sferen. De muurtegeltjes op het metrostation tonen de afbeelding van Sherlock Holmes.
Het Sherlock Holmes museum (entree £ 15,-) toont het fictieve woonhuis van Sherlock Holmes zoals Arthur Conan Doyle het heeft bedacht en beschreven in zijn boeken. Ook hier waan je je weer in historische tijden. De entree is prijzig en het museum erg klein (5 kamers). Maar de shop heeft veel te bieden voor de Sherlock Holmes fan en deze is zonder toegangskaartje te bereiken.
Boekhandels
Een paar deuren verder in Baker Street zit een kleine boekhandel genaamd Alef bookstores. Deze Arabische boekwinkel verkoopt naast Arabische en Engelse boeken ook een hoop leuke bookish gifts.
Ook op loopafstand van het Museum maar dan op Marylebone High Street zit de mooie boekwinkel van Daunt Books. Deze boekwinkel zit in een schitterend Edwardiaans pand met een ontzettend mooi glas-in-lood raam achter in de zaak. En natuurlijk heeft deze winkel behalve ieder denkbaar onderwerp aan leesvoer ook diverse Bookish Gifts.
En in de buurt van het British Museum op Gower Street zit een erg grote Waterstones boekhandel waar je makkelijk in een van de vele kamertjes kunt verdwalen. En in iedere ruimte tref je wel weer nieuwe bookish items aan.
Shakespeare’s Globe
Shakespeare liefhebbers kunnen behalve in Stratford-upon-Avon ook in Londen hun hart ophalen bij het Shakespeare’s Globe Theatre. Al vanaf de Millennium Bridge over de Thames kun je het witte theater zien liggen. Ik heb het geluk gehad om een keer tijdens de Open Monumentendagen in Londen te zijn en heb daardoor een rondleiding in het theater kunnen meemaken. De Elizabethaanse sferen van het ronde, houten theater en de enthousiaste en bloemrijke Engelse rondleiding maken het toch een geweldige ervaring. Check de website van het theater voor mogelijkheden.
En als je toch hier bent, probeer dan ook langs te gaan bij de overblijfselen van het nabij gelegen en net zo beroemde Rose Theatre. Geschiedkundig zeker de moeite van het bezoeken waard.
West End Theater
En nu we het toch over theaters hebben. Breng ook eens een avondje door op West End. Ik hoor je al denken “ik houd niet van theater of musicals”. Maar alsjeblieft, neem van mij aan, dat je dit toch echt overwegen waard is als je in Londen bent. Mij zul je niet snel bij een Nederlands theater aantreffen, maar in het Engels is alles anders (en mijns inziens beter). En wist je dat er vele boeken als toneelvoorstelling of musical worden opgevoerd. Wat dacht je van The Mousetrap van Agatha Christie (de langstlopende voorstelling – al 64 jaar), Les Miserables, The Kite Runner, Sjakie en de chocoladefabriek, Mathilda of Harry Potter and the Cursed Child en nog vele anderen. Geef West End een kans, wie weet geniet je er wel van.
Tip: probeer tickets te scoren bij de Half Price Ticket Booth op Leicester Square als je geen specifieke voorkeur hebt. Alle voorstellingen vind je op de website van de London Theatre Tickets.
Literary Walks
Voor de wandelaars onder ons heb ik nog een gratis Writers Walk gevonden. Deze 2-uur durende wandeling is goed te combineren met het British Museum, waar de wandeling eindigt.
En mocht je toch in deze buurt zijn en van shoppen houden, dan ben je op loopafstand van Oxford Street. Maar met een Bookish Lifestyle achtergrond wil ik je juist attenderen op Tottenham Court Road. Hier bevindt zich namelijk de Paperchase Flagship Store waar je je hart kunt ophalen voor alles wat maar een beetje naar stationery riekt. Kaarten, notitieboekjes en heel veel gekke gadgets. Voor iedere smaak zit er wel iets tussen. Al vele malen heb ik mijn hart hier op kunnen halen. Ook al zijn er Paperchase winkels in Nederland, in deze Londense winkel is zoveel meer te vinden zoals het een Flagship store betaamt.
En… Londen al op je lijstje met voornemens gezet? Met zoveel interessante literaire bezienswaardigheden in deze stad kan het bijna niet anders dan dat je de vraag met ja beantwoord hebt. En tegen de tijd dat je gaat, check dan deze pagina nog eens als reminder.
Dan sluit ik hierbij het jaar af met je te bedanken voor je steun het afgelopen jaar en wens ik jou al het goeds voor 2017 toe. Dat het een jaar vol mooie voornemens en bookish momenten mag worden.