Geluk zit in een klein hoekje. En voor het boek De droogte van Jane Harper had ik het geluk geheel aan mijn zijde. Niet alleen was ik ingeloot voor de thriller bij de Hebbanbuzz, maar werd ik ook nog last-minute uitgenodigd voor een lunch met de Australische schrijfster zelf. En het verhaal overtrof al mijn verwachtingen, daarover kun je lezen in mijn recensie.
Hebban
Op de online lezerscommunity Hebban zijn alle boekgenres vertegenwoordigd. Van literatuur en romans tot jeugdboeken, van kookboeken tot fantasy en thrillers en alles daar tussen in. Je vindt er vele boekrecensies en meldingen van net verschenen en te verwachte boeken in ieder van de genres. Ook kun je er je eigen recensie plaatsen en verschillende boekenplanken (wil ik lezen, nu aan het lezen, gelezen) bijhouden. Je kunt meedoen aan wekelijks winacties en meeloten voor leesclub- of hebbanbuzz-boekexemplaren.
Over de thriller De droogte van de Australische Jane Harper had ik al veel positieve verhalen gehoord. Spannend van het begin tot het eind en het speelt zich af op het Australische platteland. Een land dat toch al een speciaal plekje in mijn hart heeft. Ik was dan ook direct enthousiast toen het boek voor de Hebbanbuzz zou worden verloot onder 50 inschrijvers. Na het lezen van het fragment op Hebban, was ik helemaal overtuigd. Ik waagde een kansje.
Woensdag 5 april was zo’n geluksmomentje. Zonder aankondiging vooraf trof ik bij de post het boek aan. Zo gaaf! Daarna ontvang je pas een mailtje van Hebban over de buzz-voorwaarden. En toen was het officieel: ik was Hebbanbuzzer voor de thriller De droogte. Geen moment heb ik hier spijt van gehad, wat een spannend boek! Leuk ook om op een buzz-manier met het boek bezig te zijn. Niet alleen meld je de ontvangst en schrijf je een recensie. Tussendoor maak je ook nog melding van je leesvorderingen en -ervaringen tot dan toe.
Lunch met Jane
Donderdag 13 april had ik mijn volgende geluksmoment. In mijn mailbox trof ik een mailtje van AW Bruna Uitgevers aan. Ze hadden een afmelding voor de lunch met Australische auteur Jane Harper en of ik zin en tijd had om diezelfde dag nog mee te gaan lunchen? Nou en of! Zeker te weten! Woohoo! (Volgens mij is het wel duidelijk nu 😉 ). Mijn naam hadden ze via mede-blogger Judith (Biebmiepje) doorgekregen. Judith kende mij alleen via social media, maar ze wist dat ik het boek aan het lezen was en dat ik in Amsterdam woon. Een schot in de roos en dus wel een bedankje waard. We hadden dan ook iets eerder afgesproken voor een gezellige meet-up en een drankje voorafgaand aan de lunch.
Niet veel later melden wij ons in De Pijp bij restaurant Little Collins. Daar werden we al opgewacht door Jane Harper, Marije en Mads van AW Bruna Uitgevers en blogger Tessa van Lifestyle Tessa. Een intieme lunch voor 6 personen in een Australische setting, ontzettend leuk bedacht. Jane vertelde dat het kleine restaurant de sfeer van Little Collins Street in Melbourne goed wist te evenaren. Lange tafels waar je bij vreemden aanschuift en een lunchkaart met typisch Australische gerechten.
Wat een ontzettend leuk en gezellig mens is die Jane! Niet alleen vertelde ze honderduit en mochten we alles aan haar vragen. Ze was ook geïnteresseerd in ons, waarschijnlijk de journalist in haar, en stelde vragen terug over o.a. onze blogs, wat we lezen en of we nog leestips voor haar hadden. Ze had amper tijd voor haar eigen lunch.
Gespreksonderwerpen aan tafel
Jane in het kort: Altijd al schrijver willen worden, maar journalist geworden. Uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en een schrijfcursus gaan volgen. Als huiswerk is ze aan De droogte begonnen en heeft zo eigenlijk het hele manuscript tijdens de cursus kunnen schrijven. Het idee om iets te doen met familiedrama’s door langdurige hitte en droogte speelde al enige tijd in haar gedachten. Dit en het feit dat ze graag thrillers leest en het schrijfei was gelegd. Mijn recensie van De droogte vindt je onderaan dit bericht.
Het boek won in 2015 de Victorian Premier’s Literary Award voor een nog ongepubliceerd manuscript. Jane verkeert in goed gezelschap: in 2012 won Graeme Simsion deze prijs voor Het Rosie Project. Ook niet de minste. Na publicatie in Australië kwam het boek De Droogte op nummer 1 in de bestsellerlijsten. En de gekte brak los. De rechten van deze thriller zijn inmiddels aan 22 landen verkocht. De filmrechten zijn onlangs aangekocht door Reese Witherspoon en Pacific Standard.
Naast haar Europese tournee is ze druk met het afronden van haar tweede boek. Een totaal andere setting, maar Aaron Falk speelt hier wederom een rol in. Het schrijven van dit boek valt haar wat zwaarder doordat de verwachtingen bij velen hoog gespannen zijn. En eerlijk is eerlijk: ook ik kijk al verwachtingsvol uit naar haar tweede boek dat eind van het jaar in Australië uitgebracht wordt.
Schrijftips
We kregen nog enkele schrijftips van Jane die ik graag met jullie deel:
- In het begin schreef ze nog erg gedetailleerd over rode deuren, groene gordijnen, etc. Laat details, als die er niet toe doen in het verhaal, weg. Wat er overblijft is een veel krachtiger verhaal.
- Probeer een tijdspad voor je verhaal te maken door middel van stepping-stones. Deel je verhaal op in kleinere stukjes en schrijf vervolgens per dag 1 scene.
- Blijf schrijven ook al is het onzin. Je blijft in de creatieve modus en wie weet zit er nog wat bruikbaars tussen.
- En mocht je niet weet hoe of wat je wilt zeggen, bedenk dan hoe je het bijvoorbeeld aan vrienden zou vertellen.
Als afsluiting was er nog tijd voor het signeren van de boeken en enkele foto’s. Al met al een geslaagde lunch. Nogmaals dank aan AW Bruna Uitgevers voor de uitnodiging.
Ook Judith en Tessa hebben mooie verslagen van deze meet & greet geschreven en zijn te lezen op: Lunch met Jane Harper (Biebmiepje) en Having lunch with bestselling author Jane Harper (LifestyleTessa).
Boekrecensie
Ook wil ik via deze weg Hebban bedanken voor de kans deze thriller voor de buzz te lezen. Mijn recensie voor Hebban heb ik ook in deze blogpost opgenomen:
Buiten hing nog steeds wasgoed aan de droogmolen, kurkdroog en stijf door de zon. Op het stapsteenpad lag de verlaten step van een kind. Binnen de omtrek van een kilometer van de boerderij klopte slechts één mensenhart.
Jane Harper verstaat de kunst van het beeldend schrijven en het opbouwen van de spanning. Deze combinatie zorgt voor een geweldig spannend debuut. Vele auteurs kunnen hier alleen maar van dromen. Ik ben dan ook absoluut niet verbaasd dat het boek een prijs heeft gewonnen en is aangekocht om verfilmd te worden. Maar ga dat boek vooral eerst zelf lezen, het is maar zelden dat een film het boek evenaart.
Vanaf de eerste zin “De boerderij had de dood al vaker gezien en de vleesvliegen waren niet kieskeurig.” is de spanning voelbaar. Jane Harper weet deze spanning het hele boek vol te houden. Regelmatig eindigen hoofdstukken met een cliffhanger, waardoor je het boek niet makkelijk opzij legt. Je wilt weten hoe het verder gaat. Wat is de achterliggende reden dat drie gezinsleden dood zijn. Is het te wijten aan de droogte? Of heeft het verleden er iets mee te maken? Hoe is Aaron Falk hierbij betrokken?
Verder weet Jane in het verhaal de extreme weersomstandigheden van het Australische platteland zeer goed weer te geven. Zinnen als “De hitte van de namiddag viel als een deken over hem heen.” en “Hij voelde de hitte dwars door zijn schoenzolen.” verweven in het verhaal, zorgen ervoor dat je je steeds bewust bent van de uitgedroogde omgeving. De uitzichtloosheid voor de dorpsbewoners en de droogte van het landschap worden daardoor nog tastbaarder. Dit levert veel spanningen op. Tussen de dorpsbewoners en Aaron Falk, maar ook spanning bij de lezer. Hoe zit de vork nu in de steel en gaan er nog meer doden vallen? Ga het lezen en al deze vragen worden beantwoord. Je zult niet teleurgesteld worden.
De droogte van Jane Harper (A.W. Bruna Uitgevers, februari 2017) nu overal verkrijgbaar voor € 19,99 – ISBN 9789400507432 (334 blz).
Complimenten, krachtig en uitnodigend stuk, leuk om te lezen. Passende en volledige informatie met handige tips.
Dank je wel voor je complimenten.