Bookish Lifestyle richt zich voornamelijk op boekgerelateerde cadeaus en bestemmingen, voor speciale boeken maak ik graag een uitzondering. En Bijzondere Vertelsels (bekend uit de internationale bestseller De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine) is zo’n mooie uitzondering. Dus toen uitgeverij Clavis mij vroeg dit boek te recenseren, heb ik dan ook direct ja gezegd.
Eerste indruk
Het boek ziet er schitterend uit. De kaft is donkergroen met gouden tekeningen, die wanneer je het in het licht houdt gaat glanzen. De mooie kaft krijgt nadat je de verhalen hebt gelezen nog meer betekenis. Kijk na het lezen nog maar eens goed naar de kaft. Je zult heel subtiel figuurtjes uit de verschillende verhalen herkennen.
Om oudheid uit te stralen, heeft de uitgever de stijl van de Middeleeuwse boekdrukkunst overgenomen. Ieder verhaal wordt voorafgegaan door een prachtige illustratie van de hand van illustrator Andrew Davidson. En zoals het de gewoonte was bij Middeleeuwse boeken begint ieder verhaal met een sierletter. Om in die oude stijl te blijven is er aan het begin van het boek een Ex Libris te vinden waarin je je eigen naam kunt vermelden, hoe leuk is dat?! Zoals ik een eerder blogpost al vermelde, de Ex Libris komt terug!
De Peregrine-serie
Dit boek is geen vervolg op de boekenserie “De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine”, eerder een aanvulling. Je kunt het vergelijken met het extra boek (“De Vertelsels van Baker de Bard”) dat bij de Harry Potter-serie is verschenen.
Voor wie de Peregrine-serie nog niet kent. De auteur heeft aan de hand van oude, bizarre foto’s (die hij in de loop der jaren op rommelmarkten heeft gevonden) een verhaal over Bijzondere mensen bedacht. Het verhaal, ter ondersteuning afgewisseld met de aparte foto’s, zit erg goed in elkaar en is hierdoor uniek in zijn soort. En met de beeldende en vlotte schrijfstijl van Ransom Riggs is het geen wonder dat deze serie op de New York Times Bestsellerlijst terecht is gekomen.
Tevens is het verfilmd door niemand minder dan Tim Burton. Alleen is hij wel heel vrij met de verhaallijn omgesprongen. Je kan dan ook niet zeggen dat wanneer je de film hebt gezien, je de boeken ook kent. Het is eerder: vind je de film goed, ga dan ook zeker de boeken lezen.
Flaptekst van De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine:
Als kind had Jacob al een speciale band met zijn opa Abraham. Die vertelde zijn kleinzoon bizarre verhalen over zijn jeugd in een weeshuis voor bijzondere kinderen. Opa illustreerde zijn verhalen met oude, echt uitziende foto’s. Jaren later komt de oude Abraham op een gewelddadige manier aan zijn eind. De inmiddels zestienjarige Jacob reist naar een afgelegen eiland voor de kust van Wales, waar hij de ruïne vindt van het tehuis waar zijn opa gewoond heeft. Als Jacob het huis verkent, blijkt dat de jeugdvrienden van Abraham meer dan bijzonder waren. Misschien was er wel een goede reden om hen in afzondering op het eiland te laten wonen. En misschien leven ze nog steeds … Wat volgt, is afwisselend wonderbaarlijk, aandoenlijk en huiveringwekkend.
Bijzondere Vertelsels
In deel 2 van de Peregrine-serie (“Omhulde stad”) speelt het boek “Bijzondere Vertelsels” een belangrijke rol. Door de verhalen in dit boek worden de kinderen verder geholpen met de zoektocht naar hun verdwenen schoolhoofden, genaamd Ymbrynes.
En nu is dat fictieve boek tot leven gekomen en uitgebracht als toevoeging op de boekenserie. “Bijzondere Vertelsels” bevat 10 legendes die voor De Bijzonderen van betekenis zijn. Vertelsels kun je vergelijken als moraalverhalen; Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.
Het boek is voorzien van commentaar van Millard Nullings, een van de hoofdpersonen uit de Peregrine-serie. Op deze manier blijft het boek helemaal in stijl. En sluiten uiterlijk en innerlijk naadloos op elkaar aan.
De auteur Ransom Riggs is fenomenaal in het schrijven van absurde verhalen doorweven van enkele waargebeurde feitjes, waardoor het verhaal je zeer logisch in de oren klinkt, ondanks het bizarre van de situaties. Die stijl en vlotte schrijfwijze zet hij voort in dit net verschenen boek. Het is allemaal zo beeldend omschreven, dat je bijvoorbeeld de vriendelijke kannibalen voor je ogen tot leven ziet komen. Ook voor deze aanvulling moet je wel over een sterke maag beschikken, want net als de boekenserie is deze verhalenbundel niet voor watjes. Wie één of meerdere delen van de serie heeft gelezen weet waar ik het over heb. Ook complimenten voor de vertaalster, want zij heeft deze prachtige schrijfstijl kunnen behouden.
Kortom
Bijzondere Vertelsels is een zeer mooie aanvulling op de serie, zowel qua uiterlijk als qua inhoud. Je merkt aan alles dat dit boek met veel liefde is geschreven en gemaakt. Het boek kun zeer zeker los van de serie lezen. Met als kanttekening dat net als de boekenserie dit boek toch echt voor jong-volwassenen is, oftewel Young Adult.
Als je fan van de serie bent, mag dit boek absoluut niet ontbreken in je collectie. Het geeft een extra inzicht in de wereld en geschiedenis van De Bijzonderen.
Verder ben ik benieuwd of we in de toekomst ook nog een aanvulling mogen verwachten van “Landkaart van de Dagen” die in deel 3 een rol van betekenis speelt. Als met net zoveel liefde alle landkaarten getekend en gedrukt worden, zal dat een waar kunstobject opleveren.
Bijzondere Vertelsels van Ransom Riggs (Uitgeverij Clavis, maart 2017) nu overal verkrijgbaar voor € 19,95 – ISBN 9789044829631 (192 blz).