Leerzame doeboeken voor kinderen

Ook tijdens de vakantie kun je je kinderen op een leerzame manier bezig houden met boeken. Deze week zet ik enkele educatieve en vooral leuke doeboeken voor kids op een rijtje.

Het Grote Groene Doeboek

Het Grote Groene Doeboek
Foto: Véronique

Het Grote Groene Doeboek is een heerlijk dik educatief puzzelboek voor de jeugd vanaf circa 7 jaar. Hiermee kun je je aardig wat uurtjes vermaken en ondertussen is het nog leerzaam ook.

Het boek staat vol met feiten en weetjes over natuur en klimaat. Zo leer je meer over bijen, planten en recycling, maar ook over broeikasgassen, fossiele brandstoffen en duurzaamheid. Daarnaast bevordert het ook het rekenen, geheugentraining en begrijpend lezen van kinderen. En dat allemaal verpakt in leuke zoekpuzzels, doolhoven, geheugenspelletjes, quizjes, tekeningen en andere puzzels. De wetenswaardigheden zijn knap verwerkt in de verschillende soorten puzzels, zonder dat het belerend wordt.

Dit boek is in mijn ogen een ideale combinatie van vermaak, bevordert de lees- en rekenvaardigheden en maakt bovendien milieubewuster.
Het Grote Groene Doeboek (Van Holkema & Warendorff, maart 2020). Nu overal verkrijgbaar voor € 12,99 – ISBN 9789000372669 (128 blz).

Grote Groene Doeboek marktpagina
Foto: © Véronique

Puzzelblok voor kids

Kleuter puzzelboek
Foto: © Véronique

Goed om te zien dat Sanders, bekend van de Zweedse-, kruiswoord- en vele andere puzzelboeken, nu ook puzzelboeken voor kinderen heeft. Zelfs al voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd. Ik probeerde het puzzelblok voor 4 tot 6 jarigen uit. Weinig tekst, maar juist veel oefeningen om de vaardigheden van je kind te verbeteren. Zo zijn er kleurplaten met en zonder opdracht, teloefeningen, zoek de verschillen en dezelfde plaatjes, doolhoven en lijnentrekkers van nummer naar nummer.

Soortgelijke puzzelblokken zijn er ook voor de wat oudere basisschoolleerlingen. En ja, dus een stukje moeilijker, maar nog steeds leuk vermaak tijdens de vakantie.
Deze puzzelboekjes zijn o.a. verkrijgbaar in (kantoor)boekhandel en supermarkt vanaf € 3,99.

Bobbi Doeboek

Bobbi doeboek
Foto: © Véronique

Ook het Bobbi Doeboek is een perfecte combinatie van leuk en leerzaam voor peuters en kleuters. Bobbi en zijn vriendjes zijn vaak de figuurtjes die je kind moet zoeken, herkennen en tellen. En wellicht ben ik een klein beetje bevooroordeeld want mijn persoonlijke favoriete vriendje is al jaren Eendje. Een educatief en erg leuk doeboek.

Bobbi Doeboek van Monica Maas (Kluitman, mei 2020). Nu overal verkrijgbaar voor € 9,99 – ISBN 9789020684681 (64 blz).

Schilderen met kleur

Waterkleuren eenhoorn
Foto: © Véronique

Op een warme dag is het heerlijk om buiten met water aan te rommelen. Met dit kleurboek, een kwastje en een bakje water kan een kind heerlijk kleuren en ondertussen leren tussen de lijntjes te kleuren. Kleurrijke tekeningen komen tevoorschijn zodra het boek met water in aanraking komt. Je kunt kiezen uit een versie met eenhoorns of dinosaurussen.

Nog een tip van deze onhandige Flip: Scheur de tekeningen van stevig papier (gaat eenvoudig met het geperforeerde stippellijn) uit het boekje voordat je gaat beginnen en leg het boekje veilig opzij. Mocht het glas water omvallen, dan heb je nog reservetekeningen. En niet zoals bij mij een nat boekje (hahaha).

Magic Color schilderen met water: eenhoorn (Deltas, oktober 2019) ISBN 9789044755473 – € 6,95 (22 tekeningen)
Magic Color schilderen met water: dino (Deltas, juni 2020) ISBN 9789044758597 – € 6,95 (22 tekeningen)

Waterkleuren Dino
Foto: © Véronique

Conclusie

Zoals je kunt zien zijn er diverse leerzame doeboeken. Helemaal top om tijdens een vakantieperiode de de lees- en rekenvaardigheden van je kind op peil te houden. Maar bovenal een enorm leuk om te doen voor alle leeftijden!