Film Murder on the Orient Express (2017)

Het wereldberoemde treinmoord-verhaal van Agatha Christie is anno 2017 opnieuw verfilmd en nu te zien in de bioscoop. De suspense à la Christie laat wat te wensen over, maar Murder on the Orient Express is verder schitterend verfilmd met een cast vol beroemde acteurs.

De film anno 2017

Murder on the Orient Express 2017

Bron: www.imdb.nl

Murder on the Orient Express zit vol met bekende acteurs: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Derek Jacobi, Leslie Odom jr., Michelle Pfeiffer en Daisy Ridley. Stuk voor stuk leveren ze zeer goed acteerwerk af. Maar deze acteurs zijn niet de reden dat ik de film wilde zien. Al vanaf mijn tienerjaren lees ik de boeken van Agatha Christie en ik vind de verhalen meesterlijk in elkaar zitten. Ik wilde dan ook graag zien wat ze ervan gemaakt hebben. En al die grote namen zijn een mooie bonus. Nog een leuk detail: ik heb de film gezien in de oudste bioscoop van Amsterdam… Filmtheater De Uitkijk.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in de beroemde trein “De Oriënt-Express”, die tussen Istanboel (vroeger Constantinopel geheten) en Parijs reed. Gesitueerd in de jaren ’20 denk ik direct aan Art Deco en ook daar zag ik aspecten van terug komen. De sfeer van luxe en comfort waar deze trein om bekend stond, wordt echt schitterend in beeld gebracht. Tijdens het kijken van de film kreeg ik direct zin om ook deze nostalgische treinreis te gaan maken. Alleen dan wel zonder moord. En een ander klein detail is dat ik nog wel even de loterij moet winnen, want deze reis is onbetaalbaar.

Het is krap filmen in een treincoupé. De makers hebben dat met vindingrijkheid goed opgelost door zo nu en dan een shot van buiten naar binnen of binnen naar buiten te maken. Naar mijn mening erg mooi gedaan.

Wanneer je de detective-verhalen van Agatha Christie kent, weet je dat er geen vechtpartijen bij komen kijken. Ik vind het juist maar vreemd dat er in de film een fysieke ruzie met Poirot zit, daar leent zo’n ijdele en bedachtzame detective zich niet voor. Maar de setting en sfeer zijn mooi neergezet, waardoor de film voor mij toch een dikke voldoende verdiend. Ook vond ik aan het einde de aankondiging voor een toekomstige tweede Poirot-film origineel bedacht. Ik ben nu al benieuwd naar “Death on the Nile” en welke acteurs daarvoor aangetrokken gaan worden.

Murder on the Orient Express 2017

Bron: www.imdb.com

Moet je het boek met de film vergelijken?

Nee zeker niet. Agatha Christie weet als geen ander de lezer mee te nemen op de speurtocht van de detective (in dit geval Hercule Poirot) naar de dader van de moord. Vele verdachten passeren uitgebreid de revue en stukje bij beetje wordt de moordpuzzel ontrafelt. Mijn ervaring met boeken die personages en hun motieven goed tot hun recht laten komen, is dat ze over het algemeen slecht verfilmd worden.

Betreft het hier dan een slechte film? Absoluut niet. Maar de personages komen in deze film helaas niet allemaal even goed tot hun recht. Wat mij betreft hadden ze de tijd die ze Poirot aan het begin in Jerusalem laten doorbrengen beter kunnen besteden aan een verdiepende kennismaking met de verschillende mensen op de trein. Je moet dus niet het boek en de film vlak na elkaar lezen en kijken.

Nieuwsgierig geworden naar de film, kijk alvast de trailer.

De film anno 1974

Muder on the Orient Express 1974

Bron: www.imdb.com

In 1974 is Murder on the Orient Express voor het eerst als film uitgebracht. En ook toen hadden ze een cast vol beroemde acteurs. Om er maar eens een paar te noemen: Albert Finney, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery, Vanessa Redgrave en Michael York. Het is al zo lang geleden dat ik deze gezien heb, dat ik ‘m niet kan vergelijken met de versie die nu in de bioscoop draait. Maar ik zou deze klassieker graag nog eens willen terug zien. Nu ik er over nadenk, misschien is het beter om de film met de film te vergelijken. En wat blijkt, ik ben niet de enige die daar zo over denkt: Murder on the Orient Express Side-by-Side (1974/2017)

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een antwoord