De Engelse feministische boekbox

Tijd voor Bookish Lifestyle om ook eens een boekbox van Books That Matter te bestellen. Deze Engelse feministische box brengt nieuwe boeken over en door vrouwen onder de aandacht.

Books that Matter boekbox
Foto: © Véronique

Uit ongenoegen over het feit dat het vooral de boeken van en over mannen zijn die de boventoon in de literatuur voeren, startte eigenaresse Molly in juli 2018 de Engelse feministische boekbox Books that Matter. Eind vorig jaar werd Books That Matter zelfs beloond met de titel ‘UK’s Female Start Up of the Year’. Als dat geen uitstekende aanbeveling is, dan weet ik het ook niet meer.

Naast de maandelijkse box, houdt Books that Matter ook evenementen in Engeland met feministische schrijvers en activisten, is er een podcast en een levendige community op Facebook.

Voor de maand januari was gekozen voor het thema ‘Feminist Fairy Tales’. Mijn aandacht was direct getrokken en dus bestelde ik voor het eerst deze feministische boekbox. Ik werk niet voor niets bij het feministische Atria en ben altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken. Dit zat er in de box.

Books that Matter doos open
Foto: © Véronique

Ps de doos op de foto ziet er een beetje gedeukt uit, maar de producten in de doos hebben gelukkig geen enkele schade opgelopen.

Het boek

In deze januari boekbox zat het Engelstalige boek Little Book of Fairy Tales van Buckley & Rose (Uitgeverij Dancing Bear – ISBN 9781916210004). Op de rug staat een Romeinse I, dus ik heb het vermoeden dat er in de toekomst meer delen gaan verschijnen.

Books that matter boek fairytales
Foto: © Véronique

A selection of short stories influenced heavily by Fairy Tales, Myths and Legends. Packed into this little book is a curation of beautifully written, original and re-imaginations of beloved Fairy Tales. Suitable for YA readers upwards, this book explores the highs and lows of life. There are tragedies, love stories and triumphs in this humble book. Written by and about minorities. (Bron: Dancing Bear Books)

Dit boek bevat 22 korte verhalen in een sprookjesachtige setting. Geschreven door en over minderheden die absoluut een plekje in de literatuur verdienen, zoals mensen met een handicap, een mentaal probleem hebben of LHBTI+’er zijn. Ook ideaal om steeds één kort verhaal te lezen voor het slapen gaan, in plaats van halve nachten wakker liggen omdat je wilt weten hoe dat dikke boek afloopt.

Books that matter inhoudsopgave
Foto: © Véronique

De extra’s

Wat is een boekbox zonder bijbehorende extraatjes? In deze boekbox zaten 5 extra cadeautjes die zeker allemaal iets met het thema te maken hebben. Allereerst is daar de boekenlegger. Zo simpel, maar o zo toepasselijk. Op de ene zijde staat ‘Once upon a time’, op de andere zijde ‘The End’.

Books that matter boekenlegger
Foto: © Véronique

Een mooie maandkalender ‘The Everyday Princess Calendar’ gemaakt door House of Wonderland. Bij iedere maand staat onder de stijlvolle tekening een inspirerende quote, bijvoorbeeld ‘You are powerful, beautiful & brave’.

Books that matter kalender
Foto: © Véronique

Verder nog een glitterend en overheerlijk ruikend geurkaarsje (bergamot, cedar en massaia wood) van Bookish Burns. De titel van het kaarsje ‘The bloody chamber’ is gebaseerd op het welbekende boek van Angela Carter.

Books that matter geurkaarsje
Foto: © Véronique

Ook zat er een koninklijke pin van Bookish and Bakewell in de box. Het betreft het hoofd van princes Leia uit Star Wars met in haar gezicht de tekst ‘Self-rescuing Princess’ . Zo ontzettend tof! En als laatste nog een enkel zakje organische kurkuma thee voor tijdens het lezen. Zoals je kunt zien, aan alles is gedacht.

Books that matter pin en thee
Foto: © Véronique

Conclusie

Wat een verrassende uitpaksessie bleek deze Engelse feministische boekbox te zijn. Ik kan enorm genieten van de grotere commerciële boekboxen, maar erg gaaf om te zien dat Books that Matter een uniek boek van een kleine, onafhankelijke uitgeverij heeft gekozen. En ook de bijpassende cadeautjes komen allemaal van Engelse ondernemers met een feministische inslag. Heerlijk verfrissend. Ik ga in de toekomst zeker nog een keer een bestelling plaatsen. Een enkele box kost circa 25 pond (17 pond + 8 pond verzendkosten). Het is alleen even afwachten wat de gevolgen van de Brexit voor de verzending zullen gaan betekenen.

Books that matter unboxing foto
Foto: © Véronique

Kijk ook eens welke Engelse boekboxen ik nog meer beoordeeld heb.

Geef een reactie