Vrouwen die lezen zijn…

…slim, zelfstandig, … (vul het zelf maar in). Lezen heeft mij in ieder geval mede gevormd tot de vrouw die ik vandaag de dag ben. Daarom op deze Internationale Vrouwendag (8 maart) een ode aan de lezende vrouw… met bookish producten.

Honderden jaren terug was lezen en schrijven alleen voorbehouden aan mannelijke nobelen en geestelijken. Vele jaren later kwam daar het mannelijke deel van de burgerij bij. En toen eindelijk de vrouwen mochten lezen en schrijven, werd lange tijd door mannen bepaald wat ze wel en niet mochten lezen.

Natuurlijk zijn daar altijd uitzonderingen geweest en dat rebelse waardeer ik ten zeerste. Girlpower!! Op deze speciale dag sta ik dan ook stil bij het feit dat ik, en met mij vele andere vrouwen, dankzij die uitzonderlijke vrouwen kan en mag lezen wat ik wil. Daarom een ode aan de lezende vrouw met bookish producten.

Vrouwen die lezen zijn… gevaarlijk

‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’ is de titel van het fotoboek van Stefan Bollmann. Dit kunstboek bevat vele afbeeldingen van schilderijen met daarop lezende vrouwen. Daarnaast heeft iedere afbeelding een korte uitleg van desbetreffend schilderij.

Historisch gezien klopt het niet dat schilders van alle tijden vrouwen met een boek afbeeldde. Lezende vrouwen dienden niet zozeer als onderwerp om een inkijkje in hun leven te hebben. Maar eerder als model met toevallig een boek of brief in hun handen. Vergelijk maar eens met schilderijen met daarop mannen met boeken. Hierop staan de boeken vaak duidelijker en met titel afgebeeld, zodat je het beroep van die persoon ervan kan afleiden. Bij vrouwen is het vaak onduidelijk wat ze aan het lezen is.

In het boek zul je enkele religieuze afbeeldingen uit de Middeleeuwen tegenkomen, maar ook impressionistische schilderijen en fotografie zijn vertegenwoordigd. Van bijna iedere kunststroming is wel een afbeelding opgenomen.

Boek Women who read are dangerous
Foto: © Véronique

Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk van Stefan Bollman (Amsterdam University Press, september 2015) € 10,99 – ISBN 9789462980952 (144 blz)

Ook blijkt er een vervolg te zijn: Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk van Stefan Bollman (Amsterdam University Press, december 2011) € 25,99 – ISBN 9789089643759 (144 blz)

Zelf heb ik de Engelstalige editie: Women who read are dangerous / Stefan Bollmann (ISBN 9780789212566)

Vrouwen die lezen zijn… een inspiratie

Met de kalender 2019 ‘Reading in art’ geniet je iedere maand van een nieuwe en inspirerende vrouw. Hang deze kalender van 30x30cm op een mooie zichtbare plek in je huis of op je werkplek. O.a. verkrijgbaar bij Leesletters voor € 12,99.

Kalender Reading in art
Bron: https://www.leesletters.nl/

Vrouwen die lezen zijn… een steun

Bij dit thema op deze dag mag ook een boekensteun van een lezende vrouw niet ontbreken. Wat dacht je van deze metalen black beauty? De zittende vrouw is met recht een steun voor jouw boeken. En geeft tevens sfeer aan je boekenplank. O.a. vekrijgbaar voor € 9,95 bij Leesletters. Let op dit betreft een enkele boekensteun en niet een set van 2 zoals je misschien gewend zou zijn.

Boekensteun Lezende vrouw
Bron: https://www.leesletters.nl/

Vrouwen die lezen zijn… schrijvers

Ik hoor je denken ‘Hoezo zijn lezende vrouwen ook schrijvers?’. Ik ben van mening dat wij vrouwen ook veel noteren; sommige van ons schrijven een compleet boek, anderen maken aantekeningen voor een boekrecensie en weer anderen houden van krabbels en doodles of maken een boodschappenlijstje. Maar in mijn opinie schrijft iedere vrouw schrijft. En die pennen moeten toch ergens opgeborgen worden. Waarin anders dan de etui ‘Dangerous women read’ pennenetui.

De etui is 24x15cm, dus je zou ‘m ook nog kunnen gebruiken voor je make-up, oplader en oortjes van je mobiel of voor wat je dan ook maar overzichtelijk wilt opbergen.

Etui Dangerous Women Read
Bron: www.theliterarygiftcompany.com/

Vrouwen die lezen zijn… een collector’s item

Eerder dit jaar schreef ik al een blogpost over ansichtkaarten en ook waar ze te vinden zijn. Het leuke van de kunstkaarten met ‘lezende vrouwen’-thema is dat het totaal niet aan landsgrenzen gebonden is. In bijna ieder museum ter wereld zijn wel schilderijen met lezende vrouwen te vinden. En dus ook kaarten. En dezezijn een leuke herinnering aan dat ene schilderij dat je in real-life hebt gezien en thuis er nog eens van na wilt geniete. Bijvoorbeeld door in te lijsten als een waar collector’s item.

Kunstkaarten
Foto: © Véronique

Vrouwen die lezen zijn… te vinden bij Atria

Atria is het kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis. Hier vind je veel meer informatie over wat vrouwen ondertussen allemaal al bereikt hebben. Maar ook is er genoeg te vinden over wat er allemaal nog verbeterd kan worden voor onze positie als vrouw in de maatschappij.

De bibliotheek van Atria beschikt over een uitgebreide collectie (boeken, tijdschriften en knipsels) uit binnen- en buitenland. Hier vind je enorm veel informatie over het heden en verleden van de vrouw uit alle werelddelen. Ook boeken over lezende en vooral ook (bekende) schrijvende vrouwen zijn hier te vinden.

De bibliotheek aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam is vrij toegankelijk en geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur. Pssst… En wie weet tref je mij wel achter de informatiebalie aan;-)

Geef een antwoord