Tentoonstelling ShakespeareNL in Amsterdam

Folder tentoonstelling ShakespeareNL

Foto: © Véronique

Tot en met 7 mei 2017 kun je in Amsterdam nog naar de tentoonstelling ‘ShakespeareNL: vier eeuwen Shakespeare in Nederland‘. Aan de Oude Turfmarkt 129 brengt Bijzondere Collecties van de UvA in samenwerking met Stichting Theater in Nederland (TiN) in beeld hoe Shakespeare Nederland veroverde.

Alweer 400 jaar geleden is Shakespeare overleden, maar nog bijna dagelijks worden we geconfronteerd met werk van Shakespeare, zelfs zonder dat we het in de gaten hebben. Bij binnenkomst van de expositie zie je direct verschillende beeldschermen met videomateriaal waarin direct zichtbaar wordt dat Shakespeare ook nu nog deel van ons dagelijkse leven uitmaakt. Ook verschillende woorden zijn afkomstig van Shakespeare, maar gebruiken we nu nog steeds. Voorbeelden daarvan zijn ‘Fair Play’ en ‘Kleren maken de man’. Meer hierover in NOS-bericht ‘Shakespeare was de eerste met swagger’.

Vervolg tentoonstelling

In de tweede ruimte kom je in de 17e eeuw terecht. In de theatersteden Amsterdam en Londen. Aan de hand van illustraties, plattegronden, maquettes en boeken wordt het theaterleven uit die tijd in de respectievelijke stad uit de doeken gedaan. Ik houd van geschiedenis, dus persoonlijk vond ik dit zeer interessant. Vooral ook omdat het beeldend werd toegelicht.

Zeker niet overslaan: In het Londen-deel van de zaal ligt een boek uit 1632 dat bekend staat als ‘second folio‘. Dit is de tweede editie van Shakespeares verzamelde werken.

Tentoonstelling shakespeareNL 2e folio

Foto: © Véronique

De derde en vierde ruimte zijn zeer fotogeniek door quotes uit de verschillende Shakespeare-voorstellingen. Bij de quote hangt ook een koptelefoon, waarop je acteur Gijs Scholten van Aschat de quote hoort voordragen. Ondertussen kun je door smalle stroken in de zwart geverfde muren kostuums in felrode ruimtes bekijken. Zoals ik al zei, erg fotogeniek.

ShakespeareNL quote MacBeth

Foto: © Véronique

Tentoonstelling ShakespeareNL kostuum

Foto: © Véronique

In de vijfde en tevens laatste ruimte is er alle aandacht voor Shakespeare in de Nederlandse theaterwereld in de 20e eeuw. Hier tref je affiches, kostuums en decorstukken uit de Nederlandse theatergeschiedenis aan. Ook hier tref je weer videomateriaal aan. Stukjes uit moderne Shakespeare-voorstellingen.

Vervolgens eindig je bij de kassa en museumwinkel. Met betrekking tot deze tentoonstelling hebben ze een aantal Shakespeare-boeken, waaronder ‘The Shakespeare Cookbook‘. Helaas hebben ze geen andere Shakespeare-accesoires.

Kortom

Zoals je kunt lezen is het geen hele grote expositie en dus gemakkelijk te combineren met een bezoekje met andere tentoonstellingen in Amsterdam. Of als rustmomentje tijdens je dagje shoppen op de Kalverstraat. En met een Museumkaart is er, wat mij betreft, helemaal geen drempel meer. Mocht je niet zoveel tijd hebben, dan hoef je niet al het videomateriaal daar te bekijken. Een van die klassieke filmpjes van Herman Finkers kun je al hier en nu bekijken.

Bron: YouTube (Tade Smedes)

Geef een antwoord