Vriendschap in de Kinderboekenweek 2018

Dit jaar draait het in de Kinderboekenweek om Vriendschap. Dat betekent weer een hoop leuke nieuwe boeken, waaronder het kinderboekenweekgeschenk. Hopelijk heb je nog wat vrije ruimte op je boekenplank.

Kinderboekenweek 2018

Tot en met 14 oktober is het nog Kinderboekenweek. En bij aankoop van een kinderboek vanaf € 10,- krijg je deze feestelijke week het kinderboekenweekgeschenk ‘De eilandenruzie’ van Jozua Douglas er gratis bij. Een heerlijk verhaal over jaloezie en natuurlijk vriendschap. Leuk extraatje is de boekenlegger met stickers die je in het boekje aantreft.

Kinderboekenweekgeschenk De eilandenruzie

Foto: © Véronique

Traditiegetrouw is er ook dit jaar weer een prentenboek verschenen. Dit jaar is dat Kom erbij van Milja Praagman (€ 6,95). En ook het magazine Dichter. (€ 6,25) heeft zich in nummer 9 helemaal gericht op het thema Vriendschap.

Kom erbij - Milja Praagman

Bron: www.kinderboekenweek.nl

Meer weten over de geschiedenis van de Kinderboekenweek? Check dan mijn blogpost van vorig jaar: Kinderboekenweek 2017.

NS Kinderboekenruil

Is jouw kind een ware boekenwurm en heeft hij/haar boek al snel van voor naar achter en van achter naar voren gelezen? Denk dan eens aan de NS Kinderboekenruil. De Kinderboekweek wordt alweer voor de 4e keer afgesloten met de NS Kinderboekenruil. Deze keer op zondag 14 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur op station Utrecht Centraal en Den Haag Centraal. Ieder kind mag 1 boek ruilen, om zoveel mogelijk kinderen de keus te geven tussen een nieuw boek of een ruilboek. Ook lezen er die dag kinderboekenschrijvers en conducteurs voor in een mini-voorleescoupé.

NS Kinderboekenruil 2018

Foto: © Véronique

Kinderzwerfboek

Ook een leuke actie om je kind aan mee te laten doen is kinderzwerfboek. De nationale kinderzwerfboekdag was op 3 oktober, maar kinderboeken via deze wijze verspreiden kan natuurlijk iedere dag. Het principe is simpel:

Je herkent zwerfboeken aan de sticker op de kaft. Op die sticker staat: Neem me mee! Je mag het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen. Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker. Op deze sticker staat vaak een zwerfcode… Met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen. Steeds als deze code ingevuld wordt op deze website, krijg je een mailtje en weet je waar het boek is. (Website Kinderzwerfboek.nl)

Leuk idee toch? Zeker voor een regenachtige dag. Laat de kinderen de boeken die ze niet meer willen uitzoeken uit de boekenkast. Vervolgens kunnen ze via de website de zwerfcodes aanvragen en een korte boekrecensie schrijven. Op een droog moment kunnen ze zo geleidelijk aan hun eigen boeken gaan verspreiden als echte boekenfeeën. Door deze boekverspreiding hebben ook andere kinderen plezier van de boeken en bijkomend pluspunt de boekenkast puilt zo minder snel uit. Bestel nu je stickers via de website: https://www.kinderzwerfboek.nl

Kinderboekenweek 2018

Foto: © Véronique

Enkele boekentips

Er zijn zoveel kinderboeken met als (sub)thema vriendschap verschenen, dus het komt vast goed in de boekwinkel. Maar bij deze enkele van mijn favoriete kinderboeken die in het thema passen. Voor de allerkleinste zijn daar de boekjes van Nijntje (kan ook in dialect), Beertje Bobbi en Boer Boris. Voor de lezertjes op de basisschool raad ik persoonlijk de boeken van Zach King en De Grijze Jager aan. Tieners gaan veel leesplezier beleven aan The Lunar Chronicles. En een klassieker is toch echt Harry Potter. Ik ben benieuwd naar jouw boekentips over vriendschap, laat het hieronder in een berichtje weten.

Zach King boeken

Foto: © Véronique

Geef een antwoord