Boekrecensie De Gruffalo jubileumeditie

Alweer 20 jaar geleden verscheen het prentenboek De Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler voor het eerst. Uitgeverij Lemniscaat viert dit in Nederland met een feestelijke en glimmende jubileumeditie met vele leuke extra’s.

Allereerst dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het beschikbaar stellen van deze jubileumeditie om te recenseren.

De Gruffalo

In maart 1999 verscheen De Gruffalo voor het eerst in Groot-Brittannië. Ondertussen is het boek al meer dan 13,5 miljoen keer verkocht over de hele wereld in 76 verschillende talen.

gruffalo-talen
Foto: © que

Schrijfster Julia Donaldson heeft het woord Gruffalo zelf bedacht omdat ze daar het beste mee kon rijmen. Illustrator Axel Scheffler dacht bij het woord direct aan een buffel en zo heeft de Gruffalo zijn uiterlijk gekregen.

gruffalo_juliadonaldson
Foto: © Véronique

Jubileumeditie

En dan is het ineens 20 jaar later en verschijnt er een bijzondere jubileumeditie. Het eerste dat opvalt is de kaft in mooi blauw dat je tegemoet schittert. En ook de jubileumsticker valt zeker op.

gruffalo-jubileumeditie
Foto: © Véronique

Maar de looks is zeker niet het enige waar het bij dit bijzondere boek om draait. Het feestelijke boek bevat namelijk naast het echte verhaal ook verschillende toffe extra’s.

Minitheater

Een van de extra’s en mijn persoonlijke favoriet is het minitheater. Om de kaft zit nog een losse cover van stevig karton. De binnenzijde is bedrukt met het donkere bos waar de Gruffalo woont en kun je neerzetten als achtergrond van je eigen toneelstuk.

gruffalo20jaar
Foto: © Véronique

Achterin het boek tref je een pagina aan met alle hoofdrolspelers uit het verhaal die je uit kan drukken. Ze zijn van stevig karton en hiermee kun je het verhaal of je eigen verzonnen verhaal naspelen.

gruffalo-figuurtjes
Foto: © Véronique

Andere extra’s in het boek zijn tips om met deze figuurtjes een heuse Gruffalo-show van te maken, bijvoorbeeld met zelfgemaakte posters. Ook is de tekst van het Gruffalo-lied opgenomen en zijn er interviews met schrijfster Julia Donaldson en illustrator Axel Scheffler, die vertellen hoe zij de Gruffalo bedacht en getekend hebben.

gruffalo_axelscheffler
Foto: © Véronique

Schattig zijn ook de kleine diertjes die vragen stellen, waardoor kinderen het hele verhaal keer op keer anders kunnen bekijken en herlezen.

gruffalo-extra-vragen
Foto: © Véronique

Verkrijgbaar

Dit boek is echt een geweldig boekcadeau. Een kind gaat hier heel veel plezier aan beleven dankzij alle extra’s. Zowel alleen als met anderen. Ook als je een echte Gruffalo fan bent, mag dit boek niet in je collectie ontbreken.

De Gruffalo : 20 jaar (Uitgeverij Lemniscaat, juni 2019) is nu overal verkrijgbaar voor € 14,95 – ISBN: 9789047711186 (40 blz)

gruffalo-minitheater
Foto: © Véronique

Geef een antwoord