Hartverwarmende boekenwereld in quarantaine tijd

Vrijwel heel Nederland zit al twee weken thuis. Het is hartverwarmend om te zien met hoeveel creativiteit de boekenwereld reageert op deze situatie. Hieronder een overzicht van bijzondere initiatieven die afgelopen weken opvielen.

Boekenweek werd Boekenmaand

Het begin van de verplichte quarantaine viel precies in de boekenweek. En wat gaan mensen meer doen als ze tijd over hebben? Juist… lezen. En dus werd de boekenweek van 2020 omgedoopt tot boekenmaand. Zo had iedere lezer toch nog de kans om nieuwe boeken en een boekenweekgeschenk in huis te halen.

Boekenweekgeschenk 2020
Foto: © Véronique

#ikleesthuis

Naast de verlenging van de boekenweek bedachten de KB en CPNB ook nog de hashtag #ikleesthuis om zo het lezen nog eens extra te stimuleren. En ondanks dat de meeste boekhandels hun winkels moesten sluiten, werken ze achter gesloten deuren hard door om alle online bestellingen te verwerken en versturen. Regelmatig zelfs met een eigen bezorgservice per fiets als het afleveradres binnen een straal van zoveel kilometer is. Blijf dus lezen in deze thuiszitweken en steun je lokale boekhandel door daar te bestellen. En als we toch met hashtags bezig zijn: #supportlocal en #supportsmallbusinesses

Ik lees thuis in een bushokje
Foto: © Johan

Acties van uitgeverijen

Mooi ook om te zien dat uitgeverijen de lezer in deze tijd tegemoet komen. Er worden veelvuldig e-books tijdelijk tegen een kortingsprijs aangeboden. Ook worden er vele winacties op touw gezet. Zo zijn daar al verschillende leeschallenges geweest, boektitels vertaald naar emoji’s die je moet raden en zijn er knutsel- en kleurprojecten voor kinderen. Dit alles om de verveling tegen te gaan, de producten onder de aandacht te brengen en natuurlijk om het lezen te bevorderen. Volg jouw favoriete uitgeverijen op social media om op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen en winacties.

Boek emojis raden
Bron: Instagram Uitgeverij Rainbow

#wijgaanopberenjacht

Zeer actueel is ook de hashtag #wijgaanopberenjacht (ook wel #berenjacht ). Het is vast een boekenliefhebber die dit heeft opgestart, want dit jaar bestaat het boek ‘Wij gaan op berenjacht’ van Michael Rosen alweer 30 jaar en wordt het weer veelvuldig (voor)gelezen. Voor iedereen is het fijn om tegen even naar buiten te gaan, zeker ook voor kinderen. Alleen nu mogen ze niet te veel contact met anderen hebben. Door een speurtocht naar beren, die mensen vrijwillig voor het raam hebben gezet, hebben ze buiten toch een leuke bezigheid zonder contact. Leuk ook om te zien hoeveel werk sommige mensen ervan maken. En schaf ook meteen het boek aan voor de momenten dat de kinderen wel binnen moeten zijn (ISBN 9789025771652 – € 14,99).

Berenjacht
Foto: © Véronique

Puzzelen en kleuren

Ik zat er niet ver naast toen ik in januari blogde dat puzzels aan een opmars bezig zijn. De puzzels en kleurboeken zijn momenteel niet aan te slepen deze weken. Kijk eens bij je lokale boekhandel of zij nog een leuke bookish puzzel of bookish kleurboek in het assortiment hebben. Een leuk literair kwartetspel kan natuurlijk ook 😉 Gegarandeerd een aantal uurtjes vermaak.

Bookish kwartetten
Foto: © Véronique

#tussenkunstenquarantaine

Mocht je na al dat lezen, puzzelen en speurtochten toch nog tijd over hebben, dan kan ik je nog een andere bezigheid aanraden: maak met wat je in huis hebt een kunstwerk na. #tussenkunstenquarantaine is echt helemaal hot dezer dagen. Tussen al die wereldberoemde en minder beroemde kunstwerken heb ik al enkele bookish kunstwerken voorbij zien komen, maar dat mogen er natuurlijk veel meer zijn. Zelf ben ik ook nog aan het broeden welk bookish kunstwerk ik wil en kan namaken en ik daag jullie uit om hetzelfde te doen.

Kunstkaarten
Foto: © Véronique

Op zoek naar nog meer inspiratie tijdens deze quarantaine weken? Kijk vooral verder rond op dit blog, want daar zijn genoeg ideeën te vinden. Zo kun je altijd een kaartje sturen (gekocht of zelf gemaakt), een bullet journal beginnen en vind je veel tips voor bijzondere boeken voor jong en oud.

Geef een reactie