Een avond met John Grisham

Dinsdagavond 19 november jongstleden werd legal thriller schrijver John Grisham geïnterviewd door Twan Huys in het Muziekgebouw aan het IJ. En ik was erbij! Lees alles over deze bijzondere avond waarvoor Grisham voor het eerst in zijn leven naar Nederland kwam.

Vooraf

Dankzij een winactie via het thrillerabonnement van A.W. Bruna Uitgevers had ik de kans om twee kaartjes voor dit live-evenement te winnen. Dat is gelukt met het opsturen van deze foto:

John Grisham Camino Island
Foto: © Véronique

Het evenement werd ter gelegenheid van het verschijnen van Grisham’s nieuwe boek De onschuldigen georganiseerd, in samenwerking met het John Adams Institute, de organisatie die Amerikaanse cultuur in het buitenland promoot. De avond was extra bijzonder omdat John Grisham voor het eerst in zijn dertigjarige schrijverscarriere Nederland bezocht.

In de loop der jaren heb ik al verschillende boeken van Grisham gelezen en enkele verfilmingen gezien. Ter voorbereiding van deze unieke avond toch nog snel weer eens een boek van hem gelezen, namelijk Het proces. Weer heerlijk genoten van de spanning in en rond een grote rechtszaak.

John Grisham - Het proces
Foto: © Véronique

De avond

Dinsdagavond 19 november 2019 was het dan zover; het exclusieve publieksevenement met John Grisham. De ervaren journalist en presentator Twan Huys was de interviewer en ook voor het aanwezige publiek was er ruim de gelegenheid om vragen te stellen.

Er werden redelijk wat vragen gesteld over zijn werk voor het Innocence Project en over de Amerikaanse politiek. Dit was op veel vlakken interessant, maar als Bookish Lifestyle beperk ik me in deze samenvatting tot de vragen die betrekking hadden op zijn schrijverschap.

Twan Huys en John Grisham
Foto: © Véronique

Sinds 1991 schrijft Grisham ieder jaar een boek. In de regel begint hij ieder jaar op 1 januari met een nieuw verhaal.

Grisham blijkt een geweldige verteller te zijn. Niet alleen op papier, maar ook in het gesprek. Met zijn zuidelijke accent weet hij zijn meningen veelal met een vleugje humor en vervolgens met een serieuze ondertoon te verkondingen.

Op een vraag hoe hij met een writer’s block omgaat, vertelt hij dat hij deze nog nooit gehad heeft om vervolgens tips te geven hoe hij denkt dat je er mee om moet gaan. Namelijk: weet wat de laatste scene is. Als je dit weet dan kun je hier altijd naar toe schrijven. Schrijven kun je beter niet van A naar Z doen, maar van Z naar A, volgens Grisham.

Zijn nieuwste boek De onschuldigen (The Guardians) is opgedragen aan James McCloskey. Deze advocaat zet zich al 45 jaar in om mensen die onschuldig vast zitten vrij te krijgen. Dit is hem met zijn kantoor Centurion al 63 keer gelukt. Door middel van een videoboodschap kwam McCloskey ook nog even aan het woord. Onder andere over hoe vereerd hij is dat dit boek is opgedragen aan zijn werk voor de onschuldigen.

John Grisham - James McCloskey
Foto: © Véronique

En Grisham blijkt zijn inspiratie voor nieuwe verhalen overal vandaan te halen. Zo heeft hij zeer waarschijnlijk in Amsterdam al een nieuw idee voor een komend verhaal opgedaan.

Enkele leuke weetjes

Een korte biografie kun je lezen op Wikipedia, maar het was veel leuker om van hemzelf te horen wie hij is.

Grisham is voormalig advocaat. Zowel in zijn boeken als zijn eigen leven voert hij strijd tegen onrecht en trekt hij zich het lot aan van diegenen in de samenleving die er alleen voor staan of niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen. 

Hij is getrouwd en zijn vrouw blijkt zijn beste redacteur te zijn. Na een vraag hoe Grisham ervoor zorgt niet in herhaling te vallen geeft hij aan dat zijn vrouw hier zeer alert op is. Nu zijn twee kinderen volwassen zijn, zijn het echte lezers geworden en wordt er binnen het gezin veel gesproken over boeken die ze gelezen hebben. John zelf leest graag klassiekers, non-fictie en fictie van collega schrijvers als John Le Carré en Michael Connelly.

Vooral in zijn huis in een van de Zuidelijke Staten schrijft hij zijn boeken in een soort van schuur buiten het huis zonder afleiding van telefoon en internet. Zijn schrijfcomputer is ook niet op het internet aangesloten. Hij vertrouwt de technieken van Google en anderen simpelweg niet.

John Grisham - Twan Huys - afronding interview
Foto: © Véronique

Op de vraag wat hij van de verfilmingen en enkele plotwijzigingen van scripts ten opzichte van het boek vindt, antwoordde hij heel scherp “Ik wenste dat ik daar zelf aan had gedacht!“.

Ook sprak hij de woorden “Ik ben liever lui, dan moe.” uit, over het feit dat hij liever fictie dan non-fictie schrijft. Bij fictie kan hij van alles verzinnen wat niet per se hoeft te kloppen, terwijl bij non-fictie heel veel onderzoek gedaan moet worden om de feitelijke waarheden te vertelllen.

Omdat de opzet van de avond a la College Tour was, sluit Twan Huys af met de vraag ‘Wat zou je als advies meegeven aan het publiek?’ en John Grisham antwoordt daarop kort en krachtig: “Keep reading.”

John Grisham - De onschuldigen
Foto: © Véronique

Het was een geweldige avond en unieke kans om zo’n wereldberoemde schrijver een keer live te horen spreken. Mocht de video van deze bijzondere avond nog online komen, dan zal ik daar in de toekomst nog naar linken.

Geef een antwoord