Literair Den Haag

Op reis ben ik altijd op zoek naar interessante boekwinkels en musea. Maar dat kan natuurlijk ook gewoon in ons eigen kikkerlandje, namelijk Den Haag. Deze stad is het summum voor de boekliefhebber. En dat er veel te zien en doen is, kun je hieronder lezen. Laten we beginnen in de buurt van het Centraal Station.

Wegwijsborden Literair Den Haag

Foto: © Véronique

Nationaal Archief

Direct naast het station zit het Nationaal Archief. De tentoonstelling “De wereld van de VOC” opent 24 februari. Ik was een weekje te vroeg in Den Haag, maar ga zeker nog een keer terug om zelf een mening over de tentoonstelling te vormen. Meer info over het Nationaal Archief vind je hier.

Koninklijke Bibliotheek

In hetzelfde pand, maar 1 deur verder bevindt zich de Koninklijke Bibliotheek. Er worden rondleidingen door de KB gegeven. Wel van te voren aanmelden via de website en ze vinden alleen door de weeks plaats. Maar zonder aanmelden kun je van maandag t/m zaterdag op de eerste verdieping terecht bij de Expositie Topstukken. Deze wisselt zo’n 4 keer per jaar en is gratis te bezoeken.

KB Expositie Topstukken

Foto: © Véronique

En nog steeds in hetzelfde pand, maar weer een deur verder zitten het Literatuurmuseum (voorheen het Letterkundig Museum) en het Kinderboekenmuseum tezamen in het laatste deel van het gebouw.

Literatuurmuseum

Nationale Schrijversgalerij

Foto: © Véronique

Je komt binnen op de eerste verdieping. Hier bevindt zich het Literatuurmuseum met de Nationale Schrijversgalerij. Het is alfabetisch geordend waardoor je eenvoudig tussen de 500 schilderijen op zoek kunt naar jouw favoriete Nederlandse auteur.

Het Pantheon toont hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een geschreven pagina van “De Uitvreter” van Nescio of een brief van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo. De vitrines met persoonlijke voorwerpen van diverse auteurs is een welkome afwisseling van alle belangrijke papieren documenten.

En dan is er nog mijn favoriete ruimte waarin alle symboliek van “Het stenen bruidsbed” van Harry Mulisch wordt uitgelegd. Wat mij betreft zouden ze dit voor meer literaire werken moeten doen. Had mijn docent Nederlands de literatuur vroeger maar zo duidelijk uitgelegd.

Kinderboekenmuseum

Kinderboekenmuseum

Foto: © Véronique

Een verdieping hoger zit het Kinderboekenmuseum voor de allerkleinsten. Hier kunnen de kleintjes actief bezig zijn met hun boekenhelden als Kikker, Nijntje, Dikkie Dik, Rupsje Nooitgenoeg en Pim en Pom. De verdieping onder het Literatuurmuseum is voor de lezende kinderen interactief. Door een soort van doolhof kom je in verschillende themaruimtes, van sprookjes tot griezelverhalen. En overal zijn hoekjes waar je een boek uit kleine kastjes kunt pakken en lekker kunt gaan zitten lezen of op touchscreens boekachtige opdrachten uitvoeren.

 

Museum Meermanno

Ook op loopafstand van het Centraal Station is Museum Meermanno. Het museum gaat grotendeels over boekgeschiedenis en boekvormgeving. De heer Van Westreenen verzamelde werkelijk van alles, maar vooral boeken. Onder andere over (boek)geschiedenis, maar ook eeuwenoude handschriften. Dit alles is tentoongesteld op de eerste verdieping van het statige pand. Op de tweede verdieping staat dit jaar een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow. Wat een werk moet dat geweest zijn, zeg. En op de derde verdieping worden regelmatig druk- of schrijfworkshops georganiseerd.

Boekzaal in Museum Meermanno

Foto: © Véronique

Escher in het Paleis

Als je dan toch in Den Haag bent, ga dan vooral ook even langs bij Escher in het Paleis. Je bezoekt niet alleen het voormalig winterpaleis van Koningin-Moeder Emma. Maar ook de vele prenten van Escher zijn schitterend. En er zitten zelfs enkele Bookish prenten tussen. Ga jij ze zoeken? Let op: een Museumkaart is hier niet geldig.

Escher prent "Reptielen"

“Reptielen” van M.C. Escher                     Foto: © Véronique

Boekwinkels

Natuurlijk bevinden zich ook verschillende boekwinkels in het centrum van Den Haag die de moeite waard zijn wat mij betreft. Aan de Lange Poten zitten Paagman (nieuw en tweedehands boeken) en de American Book Center (Engelstalige boeken) vlak naast elkaar. Iets verderop om het hoekje aan het Spui zit Van Stockum Boekverkopers (en nee geen familie, mijn naam schrijf je toch echt als Van Stokkom 😉 ). En na een korte wandeling naar het Noordeinde zit daar een koffietentje annex boekwinkel genaamd The Hague Bookshop. Voorheen zat in dit pand Juridische Boekhandel Jongbloed waar ik nog eventjes gewerkt heb. Weliswaar op kantoor boven, maar de winkel was altijd een lust voor het oog met die torenhoge houten boekenkasten. En gelukkig zijn die kasten gebleven.

The Hague Bookshop

Foto: © Véronique

Zoals je ziet is er in Den Haag meer dan voldoende te zien en te doen op Bookish gebied. Je kunt je hier makkelijk 2 dagen vermaken. En meer dan genoeg shoppen. Tijdens mijn Bookish Lifestyle weekendje ben ik in ieder geval goed geslaagd.

Haagse Bookish aankopen

Foto: © Véronique

 

 

Geef een reactie