De poppenmaker van Krakau: indrukwekkend verhaal met een magisch randje

Getriggerd door de mooie kaft en nieuwsgierig geworden door de samenvatting, gaven de mooie versieringen in het boek de definitieve doorslag om het te kopen. Maar wat blijkt ‘De poppenmaker van Krakau’ is ook echt een prachtig verhaal! Deze heeft absoluut een plaats in mijn rijtje Bijzondere boeken verdiend.

De kaft

In een schap vol boeken trekken de fel gekleurde rode bloemen met daar tussenin een meisjesfiguur direct de aandacht. Zeker omdat daaronder, gesuggereerd als rok van het meisje, de kaft donkerder wordt. Met daarop afgebeeld een grijze stad, twee tanks en onderaan een klein figuur in blauw die een pop vasthoudt, allen omsingeld door prikkeldraad. En overduidelijk in het midden de titel ‘De poppenkmaker van Krakau‘. Naar mijn mening geeft de kaft al enige duidelijkheid over de inhoud van het boek. En als je de samenvatting leest, denk ik dat het voor jou ook snel duidelijk is.

De poppenmaker van Krakau

Foto: © Véronique

Het verhaal

Karolina, een levende pop, belandt in het atelier van een poppenmaker, een man met een bijzonderde gave en een tragisch verleden. De teruggetrokken poppenmaker kan eerst nauwelijks geloven dat hij een pop heeft die kan praten, maar al gauw raakt hij onder de indruk van Karolina’s lef en grootmoedigheid. Hij leeft helemaal op en sluit vriendschap met een Joodse vioolspeler en zijn dochter.

Als de nazi’s Polen binnenvallen, komt er echter een einde aan het prille geluk. Karolina en de poppenmaker beseffen dat hun vrienden niet meer veilig zijn in Krakau en besluiten hen te helpen, zelfs als ze daarmee hun eigen leven in gevaar brengen.

De versieringen

Werkelijk iedere pagina heeft wel een mooie illustratie, van het titelblad tot aan de laatste pagina over de auteur. Geloof je me niet? Blader dan bij de boekhandel eens door het boek. Het leven van Karolina in het Land van de Poppen is steeds duidelijk ingekaderd in een erg mooie sierrand. En deze rand geeft keer op keer aan hoe op dat moment de gemoedstoestand in poppenland is. Let niet alleen op de figuurtjes maar ook op de strakke, stekelige lijnen of juist de lijnen met ronde vormen. Daar is zó goed over nagedacht. Mijn complimenten voor illustrator Tomislav Tomic.

Hoofdstuk uit De poppenmaker van Krakau

Foto: © Véronique

Ieder hoofdstuk in de mensenwereld begint met een mooie illustratie die duidelijk iets met het hoofdstuk te maken heeft. Een kopje thee voor een belangrijke ontmoeting tijdens een thee-incident, een viool voor een concertavond en verschillende oorlogssymbolen voor de aanvaringen met de Duitse bezetter. Steeds wordt een hoofdstuk in logische stukjes gehakt door middel van een hartje en eindigt ieder hoofdstuk met een klein symbool. En de pagina’s waarop geen illustratie te vinden zijn, zijn boven en onder voorzien van een mooie sierrand.

Illustratie uit De poppenmaker van Krakau

Foto: © Véronique

Mijn recensie

Dit is een verhaal wat je in één ruk uit wilt lezen. De proloog begint met een kennismaking met pop Karolina in het Land van de Poppen. Met enige regelmaat blikken we terug naar dit land, de bezetting door de ratten en hoe Karolina het daar vergaan is voor ze in de mensenwereld terecht kwam. Maar het overgrote deel van het boek speelt zich af in Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wereldvreemde Karolina maakt contact met de eenzame poppenmaker en langzaam zie je de hechte vriendschap opbloeien met op de achtergrond de dreigende oorlog.

Hoe verder we in het verhaal komen, hoe dieper we ons in oorlogstijd bevinden en het allemaal heftiger wordt. Vervlochten in het verhaal krijg je mee wat er zich toen daar in Krakau heeft afgespeeld, soms zo mensonterend. Je leeft mee met de mensen en kunt bijna hun ellende voelen. Maar juist door het sprookjeselement van een levende pop en andere mythische figuren wordt het beladen onderwerp van de Holocaust mooi gebracht. De hoop en moed van Karolina werken aanstekelijk en zorgen voor een beetje verlichting.

De langzame opbouw naar de bezetting van Krakau zorgt ervoor dat je de vriendschap en verbondenheid van de pop en haar maker ziet groeien. Ook hun vriendschap met de Joodse Jozef en Rena wordt steeds hechter. De dilemma’s in oorlogstijd worden mooi belicht. Schrijfster Rachael Romero weet de verschillende beweegredenen van de inwoners van Krakau goed te verwoorden. Hoe iedereen op zijn/haar eigen manier reageert en keuzes maakt om de oorlog te overleven. Je weet gewoon dat de poppenmaker zijn vrienden wil beschermen, maar ten koste van wat? Gaat hem dat lukken? Hoe dan? En zal Karolina ooit terug keren naar het Land van de Poppen? En juist dat zorgt ervoor dat je door wilt blijven lezen.

Kortom

De poppenmaker van Krakau

Foto: © Véronique

Dit boek hoort dankzij het mooie uiterlijk in mijn lijst van Bijzondere boeken. De illustraties ondersteunen het verhaal perfect. Maar ook het indrukwekkende verhaal van het leven in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog zal me nog lang bijblijven. Ik geef eerlijk toe dat ik echt wel een traantje weg heb moeten pinken bij dit verhaal.

De poppenmaker van Krakau van R.M. Romero (Van Halewyck, oktober 2017) nu overal verkrijgbaar voor € 19,99 – ISBN 9789461316134 (311 blz). Vanaf 12 jaar.

BewarenBewarenBewarenBewaren

Geef een reactie