De Nederlandse boekbox

Boekboxen; binnen de boekengemeenschap bijzonder populair. Nog niet bekend met dit fenomeen? Een boekbox is een verrassingsdoos met daarin een net verschenen boek en enkele bijpassende Bookish cadeautjes. Dan moet je denken aan boekenleggers, notitieblokken, kaarsen, thee, stickers, etc. In deze blogpost vermeld ik de bij mij bekende Nederlandse boekboxen.

De Nederlandse boekbox

Ik ben helemaal fan van boekboxen omdat het uitpakken iedere keer weer als een klein feestje voelt. Je weet niet wat je krijgt, je weet alleen het thema voor de eerstvolgende box, en het zit altijd leuk ingepakt. Voor Bookish Lifestyle kom ik zo ook weer op leuke nieuwe cadeau- en inpakideeën. Zelf wil ik namelijk ook nog wel eens een leuk ingepakt cadeau met bijpassende items geven.

Toen ik net met Bookish Lifestyle begon kwam ik al snel tot de ontdekking dat er in het buitenland vele boekboxen verkrijgbaar zijn. Maar die verzendkosten zijn toch wel aanzienlijk. Na wat onderzoek blijkt dat er in Nederland ook enkele boekboxen verkrijgbaar zijn.

Celebrate Books doos

Foto: © Véronique

Een nadeel vind ik dat in Nederland de boeken alleen van het genre Young Adult en Fantasy zijn. Nu lees ik zo ongeveer alle genres, maar ik wissel het wel graag af. Het is dus niet zo dat ik iedere maand een box bestel. Alleen wanneer een thema mij aanspreekt. Het voordeel is dat je in Nederlandse boekbox los kan bestellen.

Wanneer je boekboxen met elkaar vergelijkt of vaak besteld, krijg je wel het gevoel dat je veel van hetzelfde aan bookish producten krijgt. Er zitten altijd één of meerdere boekenleggers in de doos. Populair zijn ook de bookish kaarsen. Persoonlijk heb ik een op een bepaald moment wel genoeg van dit soort goodies. Maar ik moet zeggen dat beide Nederlandse boekboxen steeds met een of meerdere originele items komen. Het is niet makkelijk om steeds iets nieuws te bedenken, maar tot op heden is het ze steeds gelukt.

Bookvault doos

Foto: © Véronique

Dat het een moeilijke markt is, blijkt wel. Sinds ik de boekboxen in de gaten houd, heb ik er ook al enkele in binnen- en buitenland zien sneuvelen. Het is hard werken en kost veel tijd om iedere maand weer honderden dozen in te pakken en te versturen en ook zijn de verdiensten niet altijd voldoende voor de boekbox-bedenkers. In Nederland zijn helaas de Engelstalige boekenbox van BooklyBird en de feelgood boekenbox van Happy Reads alweer van de boekenmarkt verdwenen.

Celebrate Books

In april vierde Celebrate Books alweer haar 1-jarige bestaan. Begonnen met een maandelijkse Nederlandstalige Young Adult-box. Maar ondertussen uitgebreid naar een Engelstalige boekbox zo een keer in de twee maanden, naast de Nederlandstalige. En in januari is er ook al een keer een junior-boekbox verschenen. € 29,95 voor de Nederlandstalige boekbox en € 32,50 voor de Engelstalige box (plus € 4,95 extra voor verzending naar België, voor Nederland zijn die inbegrepen).

Celebrate Books detail

Foto: © Véronique

Een van de originele bookish cadeaus die ik bij Celebrate Books aantrof is toch wel een uitnodiging voor een meet&greet met schrijfster Krystal Sutherland. Ik dacht dat deze in tien dozen verstopt zat. Ook de decemberbox met de fleecedeken was een praktisch en origineel cadeau. Die deken heb ik deze winter veelvuldig gebruikt.

Celebrate books fleecedeken

Foto: © Véronique

Lees je graag YA-boeken of wil je wel een keer een boekbox uitproberen, kijk dan eens op de unboxing-pagina van Celebrate Books wat je kunt verwachten.

Celebrate Books unboxing

Foto: © Véronique

Bookvault

UPDATE 14-05-2017: Op 13 mei maakte Bookvault bekend dat ze per direct stoppen wegens prioriteiten elders.

In december 2016 heeft Bookvault zijn eerste boekbox uitgebracht. De YA-boeken bij Bookvault hebben een hoog fantasy-gehalte. En ze hebben aangekondigd vanaf juni over te stappen van Nederlandstalige naar Engelstalige boeken.

Bookvault recept januari

Foto: © Véronique

Het originele van Bookvault vindt ik dat ze tot op heden in elke box een recept hebben zitten dat betrekking heeft op het thema. Ook wordt er veel moeite gedaan met inpakken, zeker bij de doos die ik in januari kreeg. Naast het inpakken overal ook nog een touwtje of lintje om, ook bij de boekenleggers van Till and Dill.

Bookvault ingepakt

Foto: © Véronique

Op unboxing-foto’s van eerdere boekboxen kun je zien wat je kan verwachten van Bookvault. Is YA-fantasy jouw genre? Probeer dan zeker een keer deze boekbox uit (€ 25,- tot € 30,80 per doos).

Bookvault unboxing januari

Foto: © Véronique

Kortom

Een boekbox is erg leuk om eens in de zoveel tijd te bestellen voor jezelf of als cadeau voor de boekenworm in je omgeving. Het zijn veelal net verschenen YA-boeken, dus als je niet iemand bent die al voor de publicatiedatum boeken besteld. Of op de verschijningsdatum bij de boekhandel voor de deur ligt, dan is de kans op een dubbel boek erg klein.

In de loop van het jaar zal ik berichten over buitenlandse boekboxen die ook in Nederland worden bezorgd.

Geef een reactie