Boekrecensie Zes klassiekers in een nieuw jasje

Zes klassiekers zijn door Uitgeverij Zwijsen toegankelijk gemaakt om kinderen (vanaf circa 9 jaar) kennis te laten maken met deze welbekende avonturen. Er zijn zelfs nog wat extra’s aan toegevoegd. Ik ben enthousiast!

Met dank aan Uitgeverij Zwijsen die twee recensie-exemplaren aan mij beschikbaar heeft gesteld om mijn nieuwsgierigheid naar de verhalen en bijbehorende QR-codes op de boeken te stillen. De twee boeken die ik heb mogen recenseren zijn: ‘De reizen van Gulliver’ en ‘Vlieg mee met Peter Pan’. De overige vier boeken betreffen: Sherlock Holmes, Oliver Twist, Dracula en de Tovenaar van OZ.

Twee klassiekers van Zwijsen
Foto: © Véronique

Zwijsen wilde een nieuwe boekenserie maken voor de bovenbouw. Klassiekers in een nieuw jasje is de eerste nieuwe reeks die ze hebben gemaakt voor de bovenbouw. Er is gezocht naar een unieke uitstraling voor de boeken, zodat ze opvallen (qua formaat en ‘look and feel’) en er beslist niet schools uitzien. Bekende, ervaren auteurs hebben aan deze hertalingen gewerkt. (Bron: Marketingafdeling Zwijsen)

Wat mij betreft is bovenstaande doelstelling gehaald, zowel qua ‘look and feel’ als een verrassende hervertelling. Het was namelijk alweer wat jaartjes geleden dat ik deze klassiekers had gelezen. Met extra veel plezier heb ik opnieuw kennis gemaakt met de avonturen van Gulliver en Peter Pan. Ook was ik blij verrast met de bijzondere extra’s die bij deze edities horen.

Mijn recensie

De boeken beginnen allemaal met ‘Lees dit eerst’; twee pagina’s met informatie over het boek en de schrijver. Handig voor de lezer om het verhaal in de juiste context te plaatsen. Zo stamt Gulliver’s reizen al uit 1726 precies in  de tijd van de ontdekkingsreizen. Deze informatie is ook goed bruikbaar voor een eventuele leesbespreking. Achterin staan nog twee pagina’s over de Nederlandse auteur en illustrator van desbetreffend deel.

Zwijsen Lees dit eerst 2
Foto: © Véronique

Het leesniveau is AVI-M6 oftewel het boek is bedoeld voor een kind dat op het niveau zit van groep 6. Dat is goed te zien aan de korte en duidelijke zinnen. Ieder hoofdstuk begint met een alinea wat er in dit hoofdstuk gaat gebeuren, zodat de jonge lezer weet wat hij/zij gaat lezen. Maar ook als volwassen op een hoger leesniveau heb ik genoten van de vlotte schrijfstijl van deze Nederlandse bewerkingen door kinderboekenschrijvers.

Leuk om te zien dat er ook tijdens het verhaal nog uitleg gegeven wordt over de tijdsperiode dat het verhaal zich afspeelt. Bijvoorbeeld in Peter Pan: 

Want in die tijd hadden, zoals ik je al eerder vertelde, alleen de vaders een baan en verdienden de moeders zelf geen geld. Ze kregen geld van hun man voor het huishouden en, als ze geluk hadden, nog wat zakgeld om iets voor zichzelf te kopen. (Uit: Vlieg mee met Peter Pan, p.66).

Zwijsen afbeelding Peter Pan
Foto: © Véronique

Verder was het heerlijk om de humor in de verhalen te ontdekken, zoals:

‘Maar toch’, zei Smie, de meest onverschrokkene van alle piraten, peinzend, ‘heb ik u vaak horen zeggen dat die haak u meer waard is dan tien handen. U kunt er zo gemakkelijk uw haar mee kammen en dat soort dingen.’ (Uit: Vlieg mee met Peter Pan, p.69).

Doordat het hervertellingen zijn die naar deze tijd zijn vertaald zijn de verhalen totaal niet ouderwets, maar ogen ze stoer en zijn ze perfect voor de lezers van nu. En ook de mooie illustraties dragen bij aan de toegankelijkheid.

Zwijsen afbeelding Gulliver
Foto: © Véronique

Een leuk detail is dat je met de QR-code voorop het boek een kort filmpje kunt activeren. Hierin wordt aandacht besteed aan een opvallend detail uit het boek. Zo is dat bij Gulliver een filmpje over de vreemde gewoontes die ze in het land Lilliput hebben.

Met de QR-code kun je ook het volledige boek luisteren, waarbij je ondertussen mee kunt lezen en zo kunt werken aan je leesvaardigheden. Bij luisterboeken ben ik gewend om mijn mobiel op stand-by te zetten terwijl het luisterboek gewoon doorgaat. Helaas was dat bij deze luisterapp niet mogelijk. Misschien een verbeterpuntje voor een toekomstige update. De insprekers, van de twee boeken die ik gehoord heb, waren prettig om naar te luisteren en hebben, naar mijn inschatting, een rustig leestempo voor de AVI-M6 lezers.

Zwijsen app Gulliver
Foto: © Véronique

Op de website van Zwijsen vind je per klassieker ook nog een voorproefje van het boek en een werkblad voor een boekbespreking, zoals deze van Vlieg mee met Peter Pan. En mocht je willen weten welk boek het beste bij jou past, doe dan de test: ‘Welke klassieker past het beste bij jou? Doe de test!

Verkrijgbaar

Ben je op zoek naar een goed boek voor kinderen tussen de circa 9 en 12 jaar, denk dan eens aan een van de klassiekers van uitgeverij Zwijsen. Stoere boeken die helemaal van deze (lees)tijd zijn met bijbehorende filmpje en luisterfunctie. En dat voor het schappelijke bedrag van € 13,99 per stuk.

Zes klassiekers van Zwijsen
Bron: www.zwijsen.nl

Het is nog niet bekend of er in de toekomst nog meer klassiekers op dit niveau gaan verschijnen. Persoonlijk zou ik het een enorme aanwinst vinden, want van deze twee delen heb ik enorm genoten. Want zoals de uitgeverij ook zelf stelt: ‘Klassiekers zijn blijvers’!

Zwijsen twee klassiekers
Foto: © Véronique

Geef een antwoord