Boekrecensie De wortels van Oranje

Vandaag is het Koningsdag! En hoe kan het toepasselijker dan met het leerzame boek genaamd ‘De wortels van Oranje en andere weetjes over Nederland’.

De wortels van Oranje

Op Instagram had ik dit boek een poosje geleden voorbij zien komen. De titel trok direct mijn aandacht. Net als de typisch Nederlandse illustraties als een oranje kroon, een schaats en een boterham met hagelslag op de cover. Meer lezend over het boek werd ik toch wel nieuwsgierig naar de inhoud. Deze moest ik lezen…

Het eerste wat me opviel toen ik het boek open sloeg was de humor waarmee het geschreven is. Het begint met het hoofdstukje ‘Wat je niet vindt in dit boek’. Één van die punten is:

Alle Nederlandse koningen en koninginnen. De meeste heten trouwens toch Willem of Wilhelmina.

De wortles van Oranje - niet in dit boek

Foto: © Véronique

Daar gaat mijn inhoudelijke Koningsdag-blog 😉

Ook de opmaak in en op het boek is ontzettend origineel. Zo is de streepjescode achterop het boek afgebeeld als een golf. Dit zijn het soort accenten waar ik gek op ben.

De wortels van Oranje - ISBN

Foto: © Véronique

De inhoudsopgave is een soort van watertijdlijn met windmolentjes op eilandjes. Ieder hoofdstukje is hier als vraag gesteld. Mij maakt het nieuwsgierig naar de antwoorden. Ik denk dat dit bij de doelgroep (9 tot 12 jaar) net zo zal zijn. En mogelijk brengt het kinderen op een idee voor een onderwerp voor een spreekbeurt (of hoe dat tegenwoordig ook mag heten).

De wortels van Oranje - inhoudsopgave

Foto: © Véronique

De illustraties en fotootjes sluiten goed aan bij de onderwerpen. Al bladerend wordt je zo nu en dan getriggerd door een afbeelding of één van de oranje-gearceerde woorden. Daardoor ga je toch snel even een alinea die je aandacht trekt lezen en ben je snel weer een feitje wijzer. Ik zou het eigenlijk als koffietafelboek willen bestempelen. Niet door het formaat, maar juist dat je ‘m in het zicht hebt liggen, zo nu en dan eens open slaat en weer iets nieuws te weten komt.

De wortels van Oranje - Oranje boven

Foto: © Véronique

Oer-Hollandse weetjes

Het voelt niet als een studieboek, toch leer je een hoop wetenswaardigheden. Zelfs als volwassene leer je nog het een en ander bij. Oer-Hollandse onderwerpen als muisjes en zoute drop, schaatsen en fietsen en het Evoluon. Maar ook olifanten, paarden en hamsters komen in het boek voor. Verschillende beroemde Nederlanders (Mata Hari, Escher, Eise Eisinga en het moerasmeisje) passeren de revue en er wordt aandacht besteed aan wandelende eilanden en vulkanen in Nederland. Geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, ze komen allemaal voorbij in dit informatieve boek.

Ik ga niet alle weetjes verklappen, maar wel wil ik een voorbeeld laten zien. Natuurlijk iets dat met Koningsdag te maken heeft.

De wortels van Oranje - - Oranje feiten

Foto: © Véronique

En wat betreft die wortels van oranje:

Er gaan verhalen dat we de oranje wortels ook al te danken hebben aan Willem van Oranje. Want heel vroeger waren er helemaal geen oranje wortels. In de natuur komen ze voor in wit, paars, geel en zwart.

Op de website van de uitgever kun je een aantal pagina’s inkijken. Zo krijg je zelf een idee en zie je dat ik geen woord teveel heb gezegd.

Verkrijgbaar

De wortels van Oranje van Marc ter Horst (Uitgeverij Lannoo, november 2017) nu overal verkrijgbaar voor € 14,99 – ISBN 9789401443029 (80 blz).

Nog een leuk feitje: Dit boek over Nederland is uitgebracht door de Belgische Uitgeverij Lannoo.

BewarenBewaren

Geef een antwoord