Be inspired door Black Lives Matter

Op dit moment worden van alle kanten boekentips gegeven om meer bewustwording te creëren van het nog steeds aanwezige racisme. Een zeer positieve ontwikkeling uiteraard. Maar daarnaast wil ik ervoor pleiten dat er meer bookish items van BIPOC auteurs en hun werk beschikbaar komen.

Met veel moeite heb ik enkele bookish items (hieronder vind je voorbeelden) gevonden met betrekking tot BIPOC (Black, Indigenous, People of Colour) auteurs en hun werk. Om deze auteurs zichtbaarder te maken in de overwegend witte literaire wereld is het dan ook de hoogste tijd hier verandering in aan te brengen.
Beste uitgevers en productontwikkelaars, kom maar op met die boekenleggers, kaarten (met quotes), pins, notitieboeken, mokken en andere bookish items. Want hoe zichtbaarder een auteur is, hoe eerder zijn/haar werk zal worden gelezen en herlezen. En op die manier wordt een positieve bijdrage geleverd aan een meer inclusieve samenleving.

James Baldwin

James Baldwin pin
Bron: The Literary Gift Company

James Baldwin is vooral bekend door zijn semiautobiografische roman Go Tell it on the Mountain (1953). Deze pinset met quote zal altijd actueel blijven. Door ze zichtbaar op je jas of tas te dragen kun je het ook als aanknopingspunt gebruiken om een gesprek te beginnen.

Zora Neale Hurston

Zora Neale Hurston was een literair schrijfster die in haar verhalen de ervaringen en herinneringen aan het leven van de gekleurde medemens op het Amerikaanse platteland, aan het begin van de 20e eeuw, beschrijft. Haar belangrijkste werk is Their Eyes Were Watching God (1937).

Stuur eens deze figuurkaart naar een andere boekenliefhebber en creëer zo bewustwording. Of maak mensen nieuwsgierig door met deze tas rond te lopen.

Maya Angelou

Maya Angelou oorbellen
Bron: The Literary Gift Company

Maya Angelou is onder andere bekend van haar verfilmde boek I know why the caged bird sings (1969). Op de ene zijde van deze originele oorbellen staat de cover van het boek op de achterzijde is een afbeelding van Angelou afgedrukt. Ze springen direct in het oog en geven zo aanleiding voor een gesprek over het boek en de achtergrond van de auteur.

Het is goed om te zien dat in het kaartspel Genius Writers auteurs als Maya Angelou en Zadie Smith (o.a. bekend van haar debuutroman White Teeth (2000)) zijn opgenomen.

DIY bookmark

De boekenclub van actrice Reese Whiterspoon heeft een zelf te downloaden en printen boekenlegger. Met aan de ene kant de cover van I’m still here (2018) van Channing Austin Brown en aan de andere zijde de namen van vele bekende BIPOC auteurs.

DIY bookmark Reese'e Book Club
Bron: https://hello-sunshine.com/book-club

Op Etsy zijn wel wat meer items te vinden, maar het zou veel meer mainstream moeten zijn om bookish BIPOC producten te kopen. In mijn optiek zou iedere boekwinkel op z’n minst enkele van bovenstaande items moeten verkopen.